Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Φρένο στις επιθέσεις σε Κίεβο-Τσερνίχιβ για να διευκολυνθεί ο διάλογος

Πώς αιτιολογεί την κίνηση. Σύστημα εγγυήσεων ζητά το Κίεβο, για να δεχτεί την «ουδετερότητα». Υπάρχει έδαφος για συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν. Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν οι δύο ΥΠΕΞ, απαντά η Μόσχα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Ρωσία: Φρένο στις επιθέσεις σε Κίεβο-Τσερνίχιβ για να διευκολυνθεί ο διάλογος

Την απόφασή του να μειώσει δραστικά (όχι να σταματήσει) τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε δύο σημεία, το Κίεβο και το Τσερνίχιφ (σ.σ. βρίσκεται βόρεια του Κιέβου, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία), ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση έχει ως στόχο να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. 

Οπως δήλωσε ο Alexander Fomin, η κίνηση της Μόσχας οφείλεται στο γεγονός ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σε ό,τι αφορά την «ουδετερότητα» και το «μη πυρηνικό καθεστώς» της Ουκρανίας, καθώς και για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος της συμφωνίας για την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας, αποφασίστηκε να μειώσει ριζικά, κατά καιρούς, τη στρατιωτική δραστηριότητα στις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσερνίχιφ», είπε ο Fomin στους δημοσιογράφους. H ρωσική πλευρά, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κίνηση αυτή δεν είναι «κατάπαυση πυρός».

Σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανού διαπραγματευτή, μετά το τέλος αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων, στο τραπέζι έπεσε ένα νέο σύστημα εγγυήσεων. Οπως ειπώθηκε, η Τουρκία θα μπορούσε να είναι μεταξύ των κρατών που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας. Αν συμφωνηθεί αυτό το σύστημα, τότε το Κίεβο θα αποδεχτεί το στάτους ουδετερότητας. Αυτό θα περιλαμβάνει τη δέσμευση να μην υπάρχουν στο έδαφος της χώρας ξένες στρατιωτικές βάσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί δημοψήφισμα για τη συμφωνία που θα κλειστεί με τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής συνέχισε λέγοντας, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι απαιτείται πλήρης ειρήνη σε όλο το ουκρανικό έδαφος για να τεθεί σε ισχύ η όποια συμφωνία με τη Ρωσία και ότι προτείνει να υπάρξει διαβούλευση για το καθεστώς στην Κριμαία τα επόμενα 15 χρόνια. 

Τα παραπάνω, υποστήριξε, τέθηκαν στη ρωσική πλευρά και τώρα αναμένεται η επίσημη απάντηση. Εκτίμησε δε ότι υπάρχει αρκετή «εξέλιξη», ώστε να γίνει μια συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν.

Τι εισηγείται η Ουκρανία

Κατά ορισμένες πληροφορίες το αίτημα της Ουκρανίας σε ότι αφορά της εγγυήσεις ασφάλειας είναι παρόμοιο με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Αν γίνει η χώρα στόχος επίθεσης, όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν τρεις ημέρες να αντιδράσουν και να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια. Οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να είναι μέλη του ΟΗΕ, κυρίως Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Πολωνία και Τουρκία.

Σε ότι αφορά την ουδετερότητα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει πυρηνικά όπλα ή στρατιωτικές συμμαχίες. Αν θέλει να φιλοξενήσει στρατιωτικές ασκήσεις ή να έχει ξένη στρατιωτική βάση στο έδαφός της, πρέπει να έχει την έγκριση όλων των εγγυητών.

Η ουδετερότητα απαιτεί αλλαγή στο Σύνταγμα. Χρειάζεται δημοψήφισμα γι’ αυτό.

Οι εγγυήσεις δεν ισχύουν για Κριμαία και Ντονμπάς. Αυτά είναι ξεχωριστά θέματα που απαιτούν περαιτέρω συζητήσεις.

Η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, η Ρωσία δεν έχει αντίρρηση σε αυτό.

 

Ρώσος διαπραγματευτής: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες 

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις νέες διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι

Ο κ. Μεντίνσκι υπογράμμισε ότι θα εξετασθούν οι προτάσεις του Κιέβου και θα υπάρξει σχετική αναφορά στον Βλαντίμιρ Πούτιν

Οσον αφορά σε ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα είναι δυνατόν μόνο αν υπάρχει ήδη συμφωνία σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.  

Ο κ. Μεντίνσκι υπογράμμισε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIΑ, ότι η Μόσχα δεν είναι αντίθετη στο να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Οπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτρερικών, οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας δεν θα συνεχιστούν την Τετάρτη. 

Δεν είναι μέλος της ρωσικής αποστολής ο Αμπράμοβιτς

Εν τω μεταξύ το Κρεμλίνο διέψευσε τις πληροφορίες για προσπάθεια δηλητηρίασης του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι δεν είναι στην Τουρκία ως μέλος της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται εκεί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντ. Πεσκόφ, σήμερα ή Τετάρτη θα ξέρουμε αν οι συνομιλίες που διεξάγονται στην Τουρκία είναι «υποσχόμενες».

Ρωσικό Υπουργείο Αμυνας: Το Ντονμπάς στο επίκεντρο 

Η κύρια προσπάθεια της Ρωσίας επικεντρώνεται στο Ντονμπάς, επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Sergei Shoigu, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ναυτικό της Ουκρανίας δεν υφίσταται πλέον, ενώ οι ικανότητες του στρατού της χώρας έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι αν υπάρξει ενίσχυση του Κιέβου με μαχητικά ή αντιαεροπορικά συστήματα, θα υπάρξει η ανάλογη απάντηση.

Τέλος, υποστήριξε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν σκοτωθεί 600 μισθοφόροι που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ερντογάν: Θα ανοίξει ο δρόμος για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

«Ελπίζω ότι οι συναντήσεις θα είναι επωφελείς για την Ουκρανία, τη Ρωσία και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών που συναντώνται σήμερα για διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει αυξήσει τις ελπίδες για ειρήνευση. «Μια δίκαιη ειρήνη δεν θα έχει κάποιον χαμένο, η συνέχιση της διαμάχης δεν ωφελεί καμία πλευρά», τόνισε. 

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε άμεση εκεχειρία, τονίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, εξαρτάται και από τις δύο πλευρές να σταματήσουν αυτή την τραγωδία».  

«Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις θα ανοίξει τον δρόμο για συνάντηση των δύο ηγετών (σ.σ. Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι). Η Τουρκία μπορεί να τη διοργανώσει και αυτή», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ζελένσκι είναι «πολύτιμοι φίλοι». 

Η Μαριούπολη θα πέσει σύντομα

Την εκτίμησή του για την εξέλιξη του πολέμου κατέθεσε στο BBC o Jack Watling, ερευνητής στο think tank «Royal United Services Institute».

Υποστηρίζει ότι το Ιρπίν, στα βόρεια του Κιέβου, βρίσκεται για άλλη μια φορά υπό ουκρανικό έλεγχο, γεγονός που δείχνει την ανισότητα στο ηθικό, στον εξοπλισμό και στον ανεφοδιασμό μεταξύ των δύο πλευρών. Κανονικά η κατάληψη ενός σημείου απαιτεί τρεις φορές τον αριθμό των αντίπαλων στρατευμάτων και ακόμη περισσότερους σε αστικό περιβάλλον, λέει. «Δείχνει ότι εκεί που οι Ρώσοι δεν έχουν αναπληρώσει τα αποθέματα σε πυροβολικό είναι πραγματικά ευάλωτοι», λέει.

Ο κ. Watling επισημαίνει επίσης ότι είναι πολύ πιθανό η πτώση της Μαριούπολης να είναι «επικείμενη».

Στη συνέχεια, οι ρωσικές δυνάμεις θα αρχίσουν να περικυκλώνουν τις ουκρανικές μονάδες στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, λέει, επισημαίνοντας ότι εκεί βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες μονάδες της Ουκρανίας, που μάλιστα έχουν πολεμήσει περισσότερο.

«Θα έχουν λίγα πυρομαχικά, θα είναι πολύ κουρασμένοι και αυτό θα είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα για τον ουκρανικό στρατό», λέει.

Δεν απαιτεί πλέον «αποναζιστικοποίηση» η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσαν οι FT, τέσσερις πηγές που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις ανέφεραν πως η Ρωσία, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, δεν απαιτεί πλέον την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ, εάν παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο.

Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν την παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας που θα περιελάμβανε την εγκατάλειψη από την πλευρά της Ουκρανίας της φιλοδοξίας της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφάλειας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές.

Το προσχέδιο του εγγράφου για την εκεχειρία δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε συζήτηση για τρία από τα αρχικά βασικά αιτήματα της Ρωσίας -την «αποναζιστικοποίηση», την «αποστρατιωτικοποίηση»  και τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία- σημείωσαν οι πηγές.

Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τον τέταρτο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τα κράτη της Δύσης να σκληρύνουν γρήγορα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πετρελαϊκού εμπάργκο, για να σταματήσουν τη Μόσχα από το να έχει το «ελεύθερο» να κλιμακώνει τα δικά της μέτρα κατά της χώρας του.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο

Εν τω μεταξύ, οι μάχες συνεχίζονται για 34η ημέρα. Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είπε πως οι στρατιώτες του συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, ενώ νωρίτερα ο δήμαρχος της πόλης είπε πως ο έλεγχος των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων από τους Ρώσους σημαίνει πως η πόλη «βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών».

Το γενικό επιτελείο υποστήριξε νωρίτερα σήμερα πως οι Ουκρανοί στρατιώτες διατηρούν μια «κυκλική άμυνα» της Μαριούπολης, ενώ χθες το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας είπε πως παρότι η πρόοδος στην ευρύτερη εισβολή στην Ουκρανία έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί περαιτέρω στη Μαριούπολη από τα νότια της πόλης.

Στο Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, ο δήμαρχος είπε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο της πόλης, ενώ ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως η ανατολική πόλη Τροστιανέτς, που βρίσκεται νότια της Σούμι, επανήλθε σε ουκρανικά χέρια. Η αναφορά δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από το Reuters.

Παράλληλα, η Ρωσία υποστηρίζει πως οι στρατιώτες της κατέστρεψαν μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτομίρ της Ουκρανίας και πως έπληξαν 41 σημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία το τελευταίο 24ωρο. Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για να περικυκλώσει το Κίεβο, όπως επισήμανε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή. «Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.

Ρωσία: Καταστρέψαμε μεγάλη αποθήκη καυσίμων στο Ρίβνε

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέστρεψε μια μεγάλη αποθήκη καυσίμων στην περιοχή Ρίβνε της Ουκρανίας με πυραύλους Κρουζ το βράδυ της Δευτέρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Χτύπημα και στο Μικολάγιεφ

Η έδρα της περιφερειακής διοίκησης της Μικολάγιεφ, πόλης κοντά στην Οδησσό που βίωνε μια ανάπαυλα στους βομβαρδισμούς τις τελευταίες μέρες, επλήγη από ρωσικά πυρά, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο κυβερνήτης της περιφέρειας αυτής στη νότια Ουκρανία.

«Επλήγη το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης», σημειώνει στην ανάρτησή του ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ, διαβεβαιώνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονταν στο εσωτερικό του γλίτωσαν από το πλήγμα. Ωστόσο «αναζητούνται 8 άμαχοι και 3 στρατιωτικοί» στα συντρίμμια, σημείωσε ο αξιωματούχος.

«Προς το παρόν ψάχνουμε. Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι θάνατοι», πρόσθεσε ο Κιμ, διευκρινίζοντας ότι «το μισό κτίριο καταστράφηκε» και ότι επλήγη το γραφείο του. Αυτός δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει ένα κτίριο ο κεντρικός τομέας του οποίου έχει εν μέρει καταρρεύσει.

Οι Ρώσοι «κατάλαβαν ότι δεν θα μπορέσουν να "πάρουν" το Μικολάγιεφ και αποφάσισαν να με καλημερίσουν, να μας καλημερίσουν όλους» βομβαρδίζοντας το κτίριο, σχολίασε.

Δημοσιογράφοι του AFP είδαν σπασμένα τζάμια κοντά στο περιφερειακό γραφείο των βετεράνων, στη γωνία γειτονικού δρόμου.

«Έπαιρνα πρωινό στο διαμέρισμά μου», διηγήθηκε στο AFP ο Ντόναλντ, ένας 69χρονος Καναδός συνταξιούχος που ζει στην Ουκρανία. «Άκουσα ένα σφύριγμα, μετά μια έκρηξη και έσπασε το τζάμι στο παράθυρό μου», συνέχισε.

«Ήταν τρομακτικό. Ήμασταν τυχεροί εδώ στο Μικολάγιεφ, δεν είχαμε τόσο πολλές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης» σε σχέση με άλλες πόλεις της Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Ο όμιλος Βάγκνερ ανέπτυξε πάνω από χίλιους μισθοφόρους

Μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Wagner έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε χθες Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας ότι πάνω από 1.000 μαχητές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.

«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter. «Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών, για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.

Ο όμιλος Βάγκνερ, που σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κατηγορηθεί για ωμότητες στο Μαλί, στη Λιβύη και στη Συρία.

«Εξαιτίας των βαριών απωλειών» του ρωσικού στρατού και του ότι «η εισβολή (στην Ουκρανία) έχει αποτελματωθεί», η Μόσχα «πιθανόν αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό της Βάγκνερ στην Ουκρανία σε βάρος επιχειρήσεων στην Αφρική και τη Συρία», πάντα κατά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική επίθεση, έχουν σκοτωθεί 1.119 πολίτες και έχουν τραυματιστεί 1.790. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του δημάρχου της Μαριούπολης έκανε λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς στην πόλη αυτή, μεταξύ των οποίων και περίπου 210 παιδιά.

Παράλληλα, μέσα στις 34 ημέρες του πολέμου, περισσότεροι από 3,8 εκατ. Ουκρανοί έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατηγόρησε Ουκρανούς εθνικιστές ότι βομβάρδισαν πολιτικές υποδομές.

Διεθνής Αμνηστία: Επανάληψη του πολέμου στη Συρία

Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «επανάληψη» όσων συνέβησαν στη Συρία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον «πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων πολέμου» τον ένα μήνα και πλέον που διαρκεί η ένοπλη σύρραξη, τόνισε η Διεθνής Αμνηστία, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα στο Γιοχάνεσμπουργκ την ετήσια έκθεσή της (2021-2022).

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι επανάληψη όσων είδαμε στη Συρία», έκρινε η γενική γραμματέας της ΜΚΟ Ανιές Καλαμάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαπράττονται «εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, κατοικιών, βομβαρδισμοί σχολείων», κατήγγειλε και κατηγόρησε τη Ρωσία πως επιτρέπει να οργανώνονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι μεν, αλλά τους μετατρέπει κατόπιν σε «παγίδες θανάτου».

«Ερευνητές μας που βρίσκονταν επιτόπου για δέκα ημέρες τεκμηρίωσαν τη χρήση πανομοιότυπων τακτικών με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία και στην Τσετσενία», όπως επιθέσεις εναντίον αμάχων ή χρήση όπλων απαγορευμένων από το διεθνές δίκαιο, υπερθεμάτισε κατά τη διάρκεια παράλληλης συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι η Μαρί Στράδερς, διευθύντρια του παραρτήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

Πηγή: FT, Reuters, Tass, dpa, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v