Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πλήττεται» το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη

Σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις από τον Ιούλιο του 2020. Σφοδρό «πλήγμα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πώς κινήθηκαν οι δείκτες.

«Πλήττεται» το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη

Μεγάλη η πτώση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη υποχώρησε στο -18,0 τον Απρίλιο σχετικά με το -7,0 του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πέραν αυτού ένας δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στο -5,5 από το 7,8, το οποίο και αποτελούσε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ενώ άλλος δείκτης προσδοκιών υποχώρησε εννιά μονάδες, πέφτοντας στο -29,8 από -20,8, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011.

Ενώ η πτώση του ηθικού του Μαρτίου ήταν αναμενόμενη λόγω της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, η επέκταση του φαινομένου και τον Απρίλιο αναδεικνύει καχυποψία των επενδυτών, σύμφωνα με τον Sentix. Πέραν αυτού πρόσθεσε πως η σύγκρουση, οι σχετικές κυρώσεις και η αβεβαιότητα που επικρατεί, ωθούν την οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση.

«Οι επενδυτές δεν περιμένουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να σπεύσει σε διάσωση μέσω μιας πιο χαλαρής, πιο επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, λόγω του σημαντικού ακόμη ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού».

Ο Sentix είπε ότι το επενδυτικό κλίμα υποχωρεί παγκοσμίως, αν και πουθενά η πτώση δεν είναι τόσο απότομη όσο στην ευρωζώνη.

«Καμία περιοχή δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στην αρνητική ορμή αυτή τη στιγμή καθώς ακόμη και η σημαντική περιοχή της Ασίας μάχεται ήδη με τη στασιμότητα», ανέφερε.

Ο Sentix εξέτασε 1.249 επενδυτές από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v