Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακοί κολοσσοί της ΕΕ ετοιμάζονται για «πληρωμές σε ρούβλι»

Εταιρείες σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν εκκινήσει διαδικασία ανοίγματος λογαριασμών στην Gazprombank. Οι ασαφείς οδηγίες της ΕΕ και οι διαφορετικές γραμμές. Τι διαμηνύουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ενεργειακοί κολοσσοί της ΕΕ ετοιμάζονται για «πληρωμές σε ρούβλι»

Μερικές από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης κάνουν κινήσεις ώστε να συμμορφωθούν με ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό αέριο που επιδιώκει το Κρεμλίνο, αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία -συμπεριλαμβανομένων δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, της Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και της OMV με έδρα τη Βιέννη- ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και της Gazprom, του ρωσικού κρατικού προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί, καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής, ανέφεραν.

Η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom, αξιολογεί τις επιλογές της, είπαν δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η υποστηριζόμενη από τη Ρώμη εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Μαΐου, όταν αναμένεται η επόμενη πληρωμή της για ρωσικές προμήθειες, ώστε να πάρει τις αποφάσεις της, δήλωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο οι αγοραστές φυσικού αερίου από τα λεγόμενα μη φιλικά έθνη -στα οποία περιλαμβάνεται όλη η ΕΕ- έπρεπε να δημιουργήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και σε ρούβλι στην Gazprombank, τον χρηματοοικονομικό κλάδο συναλλαγών της Gazprom με έδρα την Ελβετία, για να πληρώσουν για τις προμήθειές τους. 

Η Κομισιόν εξέδωσε επίσημη τεχνική καθοδήγηση, παραδεχόμενη ότι η χρηματοοικονομική τεχνική που επινοήθηκε από το Κρεμλίνο θα μπορούσε να είναι «συμβατή με τις κυρώσεις» υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει πρόσβαση σε έσοδα δισεκατομμυρίων από φυσικό αέριο για να στηρίξει το νόμισμά της και την οικονομία της, δήλωσαν κράτη-μέλη και αξιωματούχοι της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον νέο ρωσικό μηχανισμό, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας θα συνεχίσουν να πληρώνουν την Gazprombank για τις εισαγωγές τους σε ευρώ -διασφαλίζοντας ότι δεν παραβιάζουν το καθεστώς κυρώσεων. Η ρωσική τράπεζα, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ, στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματος των πελατών, θα μετατρέψει τις καταθέσεις σε ευρώ σε ρούβλια, σε έναν δεύτερο λογαριασμό που ανοίγει για λογαριασμό του πελάτη, για την πληρωμή στη συνέχεια της Ρωσίας.

Οι σύμβουλοι της Επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε κίνηση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Gazprombank -που θα ήταν ο ταχύτερος τρόπος για να κλείσει το παραθυράκι-, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον υφιστάμενο μηχανισμό πληρωμής για το ρωσικό αέριο, με αποτέλεσμα μια καταστροφική διακοπή των αποστολών προς το μπλοκ.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι εναπόκειται πρωτίστως στις μεμονωμένες εταιρείες που είχαν υπογράψει τις συμβάσεις με την Gazprom να τις εφαρμόσουν και να τις ερμηνεύσουν. Όμως τους προέτρεψε να τηρήσουν το γράμμα αυτών των συμβάσεων.

«Οι τιμές είναι συμφωνημένες σε ευρώ ή δολάρια. Έτσι πληρώνετε ένα ποσό σε ευρώ για μια δεδομένη ποσότητα φυσικού αερίου, τέλος της ιστορίας», είπε.

Η ρωσική κίνηση κατά της Βουλγαρίας και της Πολωνίας ήταν ωστόσο μια πρόκληση, παραδέχτηκε: «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ από αυτή την άποψη και όπως είπε η πρόεδρος Von der Leyen, δεν πρέπει να ενδώσουμε σε αυτού του είδους τον εκβιασμό».

Η OMV είπε ότι είχε αναλύσει το αίτημα της Gazprom σχετικά με τις μεθόδους πληρωμής υπό το φως των κυρώσεων της ΕΕ και εργαζόταν σε μια λύση συμβατή με τις κυρώσεις.

Η Tiina Tuomela, γενική οικονομική διευθύντρια της Uniper, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι η τροποποίηση της διαδικασίας πληρωμής συμμορφώνεται με τον νόμο για τις κυρώσεις και έτσι οι πληρωμές είναι δυνατές».

Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της επιτροπής σχετικά με το εάν το σύστημα πληρωμών της Gazprom οδηγεί σε παραβίαση των κυρώσεων ήταν διφορούμενες και δεν παρείχαν σαφήνεια στα κράτη-μέλη.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ρωσικός μηχανισμός πληρωμών ήταν «ο δρόμος που μας χάραξε η ΕΕ».

«Είναι ένα μονοπάτι συμβατό με τις κυρώσεις και από όσο καταλαβαίνω, οι γερμανικές εταιρείες που το κάνουν με αυτό τον τρόπο είναι σε συμμόρφωση με τα συμβόλαιά τους», είπε. «Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ακολουθούν αυτή την προσέγγιση».

Πρόσθεσε ότι μετά από επίσκεψη στην Πολωνία την Τρίτη, κατανοούσε ότι η Βαρσοβία σκόπευε να ακολουθήσει μια πιο αδιάλλακτη γραμμή με τη Μόσχα. «Δεν φοβούνται ένα εμπάργκο», είπε.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει σε ρούβλια

Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει σε ρούβλια», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωνε νωρίτερα ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι πληρωμές σε ευρώ στη Ρωσία για φυσικό αέριο θεωρούνται ολοκληρωμένες από τη Μόσχα μόνο αφού μετατραπούν σε ρούβλια.

«Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό και ότι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου λογαριασμού, το ποσό σε ευρώ βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών αρχών και της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η πληρωμή θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί όταν μετατραπεί σε ρούβλια», είπε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί δάνειο προς τη Ρωσική κεντρική τράπεζα. «Πρόκειται για απολύτως σαφή παράκαμψη των κυρώσεων», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v