Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέους κανόνες για τις κάθετες συμφωνίες θέτει η Κομισιόν

Παρέχουν σε κατασκευαστές και διανομείς απλούστερους, σαφέστερους και επικαιροποιημένους κανόνες και καθοδήγηση. Που περιορίζουν και που διευρύνουν το πεδίο ασφάλειας.

Νέους κανόνες για τις κάθετες συμφωνίες θέτει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες τον νέο κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία των κάθετων συμφωνιών («VBER») ο οποίος συνοδεύεται από τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους κάθετους περιορισμούς, μετά από διεξοδική επανεξέταση των κανόνων του 2010, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

Οι αναθεωρημένοι κανόνες παρέχουν στις επιχειρήσεις απλούστερους, σαφέστερους και επικαιροποιημένους κανόνες και καθοδήγηση. Οι νέοι κανόνες θα τις βοηθούν να αξιολογούν τη συμβατότητα των συμφωνιών προμηθειών και διανομής που συνάπτουν με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει αναδιαμορφωθεί λόγω της αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και των διαδικτυακών πωλήσεων. Ο αναθεωρημένος κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία και οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τους κάθετους περιορισμούς θα αρχίσουν να ισχύουν την 1η Ιουνίου 2022.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε:

«Ο αναθεωρημένος κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία των κάθετων συμφωνιών και οι κάθετες κατευθυντήριες γραμμές είναι αποτέλεσμα διεξοδικής διαδικασίας επανεξέτασης. Οι νέοι κανόνες θα παρέχουν στις εταιρείες επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη, ακόμη πιο ψηφιοποιημένη, δεκαετία. Οι κανόνες αυτοί είναι σημαντικά εργαλεία που θα βοηθήσουν όλους τους τύπους επιχειρήσεων, και τις ΜΜΕ, να αξιολογούν τις κάθετες συμφωνίες τους στο πλαίσιο των καθημερινών δραστηριοτήτων τους».

Κύριες αλλαγές που επιφέρουν οι αναθεωρημένοι κανόνες

Ο VBER απαλλάσσει, υπό προϋποθέσεις, από την απαγόρευση του άρθρου 101 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ») συμφωνίες μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά επίπεδα της αλυσίδας παραγωγής ή διανομής. Έτσι οι κανόνες δημιουργούν μία περιοχή ασφαλείας όπου ορισμένες συμφωνίες απαλλάσσονται κατά κατηγορία.

Οι κύριες αλλαγές σε σχέση με τους προηγούμενους κανόνες επικεντρώνονται στην προσαρμογή της περιοχής ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι ούτε υπερβολικά γενναιόδωρη ούτε υπερβολικά περιορισμένη. Συγκεκριμένα, οι νέοι κανόνες:

Περιορίζουν το πεδίο εφαρμογής της περιοχής ασφαλείας όσον αφορά:

  • τη διττή διανομή, δηλαδή τις περιπτώσεις όπου ο προμηθευτής πωλεί τα αγαθά ή τις υπηρεσίες του μέσω ανεξάρτητων διανομέων αλλά και απευθείας σε τελικούς πελάτες και
  • τις υποχρεώσεις ισοτιμίας με τις οποίες απαιτείται από τον πωλητή να προσφέρει στο έτερο μέρος τους ίδιους ή καλύτερους όρους σε σχέση με τους όρους που προσφέρονται στους διαύλους πωλήσεων τρίτων, π.χ. σε άλλες πλατφόρμες, ή/και στους διαύλους απευθείας πωλήσεων του πωλητή, π.χ. στον ιστότοπό του. Τούτο σημαίνει ότι ορισμένες πτυχές της διττής διανομής και ορισμένα είδη υποχρεώσεων ισοτιμίας δεν θα απαλλάσσονται πλέον βάσει του νέου VBER, αλλά θα πρέπει να αξιολογούνται ατομικά βάσει του άρθρου 101 ΣΛΕΕ.

Διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής της περιοχής ασφαλείας όσον αφορά:

  • ορισμένους περιορισμούς της ικανότητας του αγοραστή να προσεγγίζει ενεργά μεμονωμένους πελάτες, δηλαδή τις ενεργητικές πωλήσεις και
  • ορισμένες πρακτικές σχετικά με τις διαδικτυακές πωλήσεις, και συγκεκριμένα τη δυνατότητα χρέωσης, στον ίδιο διανομέα, διαφορετικών τιμών χονδρικής ανάλογα με το αν τα προϊόντα πρόκειται να πωληθούν διαδικτυακά ή όχι, και τη δυνατότητα επιβολής διαφορετικών κριτηρίων για τις διαδικτυακές και μη διαδικτυακές πωλήσεις σε συστήματα επιλεκτικής διανομής. Οι περιορισμοί αυτοί απαλλάσσονται πλέον βάσει του νέου VBER, εφόσον πληρούνται όλες οι άλλες προϋποθέσεις απαλλαγής.

Οι αναθεωρημένοι κανόνες του VBER έχουν επίσης αποσαφηνιστεί και απλουστευθεί, ώστε να γίνουν πιο προσιτοί σε όσους τους χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Ειδικότερα, οι κανόνες του VBER έχουν επικαιροποιηθεί όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση των επιγραμμικών περιορισμών, των κάθετων συμφωνιών στην οικονομία των πλατφορμών και των συμφωνιών που επιδιώκουν στόχους βιωσιμότητας. Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν λεπτομερείς οδηγίες για ορισμένα θέματα, όπως οι συμφωνίες επιλεκτικής και αποκλειστικής διανομής και οι συμφωνίες εμπορικής αντιπροσωπείας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v