Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία στρατιωτικής αλληλοβοήθειας με Σουηδία-Φινλανδία υπέγραψε ο Μπόρις Τζόνσον

Σε διαδοχικές συναντήσεις με τη Σουηδή ομόλογό του και τον Φινλανδό πρόεδρο, ενόψει πιθανού αιτήματος των χωρών του Βορρά για ένταξη στο ΝΑΤΟ και παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις.

Συμφωνία στρατιωτικής αλληλοβοήθειας με Σουηδία-Φινλανδία υπέγραψε ο Μπόρις Τζόνσον

Σύμφωνο ασφαλείας που προβλέπει αμοιβαία στρατιωτική υποστήριξη μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση επίθεσης υπέγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τη Σουηδή ομόλογό του Μαγκνταλένα Αντερσον.

Εάν κάποια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση, θα βοηθηθεί από την άλλη με διάφορους τρόπους, δήλωσε αρχικά η Σουηδή πρωθυπουργός. Ο Τζόνσον, ερωτηθείς από το BBC τι ακριβώς θα έκανε η Βρετανία εάν η Ρωσία επιτεθεί στη Σουηδία, απάντησε: «Κατόπιν αιτήματος της Σουηδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο φυσικά θα παράσχει βοήθεια. Σημασία έχει τι θα αποφασίσει να ζητήσει η Σουηδία».

Το σύμφωνο, πρόσθεσε, θα μπορούσε να σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών ή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και παροχή στρατιωτικών πόρων. «Θα μας επιτρέψει να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες, να ενισχύσουμε τις στρατιωτικές ασκήσεις και την περαιτέρω κοινή ανάπτυξη της τεχνολογίας».

Σε ερώτηση τι θα συμβεί εάν η Σουηδία χρειαστεί βοήθεια στην «γκρίζα ζώνη», δηλαδή αφού υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά πριν γίνει αποδεκτό, ο Τζόνσον είπε ότι το αίτημα ένταξης είναι «ξεχωριστή συζήτηση» και είναι «θέμα της Σουηδίας».

Η Σουηδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν έχει αποφασίσει να υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα «υποστηρίξει οποιαδήποτε πορεία δράσης επιλέξει η χώρα». «Σε περίπτωση καταστροφής ή επίθεσης στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ερχόταν στη βοήθεια της Σουηδίας με ό,τι ζητούσε η Σουηδία».

Το σύμφωνο θα μπορούσε να περιλαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη σε περιόδους κρίσης διευκρίνισε από την πλευρά της η Σουηδός πρωθυπουργός.

Επόμενος σταθμός του Τζόνσον είναι η Φινλανδία, με την οποία αναμένεται να αναληφθούν παρόμοιες δεσμεύσεις. Σε δήλωση που εξέδωσε πριν από τη συνέντευξη Τύπου του στη Σουηδία, εξάλλου, είπε ότι η Βρετανία θα στηρίξει και τις δύο χώρες εάν δέχονταν επίθεση. Η απόφασή τους για το αν θα ενταχθούν στην αμυντική συμμαχία αναμένεται εντός των ημερών.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει προηγουμένως τη Φινλανδία και τη Σουηδία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η συμμαχία παραμένει προσανατολισμένη προς την αντιπαράθεση» και ότι μια τέτοια κίνηση αυτή δεν θα εξυπηρετούσε τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

«Συμμαχία από τα υπερβόρεια μέχρι πέρα από τη Βαλτική»

Αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και μετά τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, ο οποίος είπε: «Υπογράψαμε κοινή δήλωση - θα σταθούμε μαζί και θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλον σε οποιεσδήποτε συνθήκες».

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, δεν στρέφεται «εναντίον κανενός»: «Θα θέλαμε να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλειά μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και σκεφτόμαστε την ένταξη. Δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος - όπου κάποιος πρέπει να χάσει για να κερδίσει ο άλλος. Εάν η Φινλανδία επιδιώκει να αυξήσει την ασφάλειά της, δεν σημαίνει ότι την αφαιρεί από κανέναν άλλον».

Ο Μπόρις Τζόνσον επισήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε το «τέλος της μεταψυχροπολεμικής περιόδου», έχει «ξαναγράψει την πραγματικότητα και αναδιαμορφώνει το μέλλον μας».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν βρετανικά στρατεύματα σε φινλανδικό έδαφος, εφόσον η Φινλανδία ζητήσει βοήθεια κατά τη διάρκεια πιθανής σύγκρουσης με τη Ρωσία, ο Τζόνσον είπε: «Σε περίπτωση καταστροφής ή επίθεσης σε κάποιον από εμάς, τότε ναι, θα έρθουμε ο ένας σε βοήθεια του άλλου, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας. Η φύση αυτής της βοήθειας θα εξαρτηθεί από το αίτημα του άλλου μέρους».

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόσθεσε: «Από τα υπερβόρεια και πέρα από τη Βαλτική, οι ένοπλες δυνάμεις μας θα εκπαιδεύονται, θα επιχειρούν και θα ασκούνται μαζί, παντρεύοντας τις αμυντικές ικανότητές τους, παρέχοντας ασφάλεια και επισημοποιώντας την υπόσχεση ότι θα βοηθούμε πάντα ο ένας τον άλλον».

Ο βρετανικός στρατός, κατέληξε, αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο λόγω της ικανότητάς της χώρας να κάνει ρεκόρ επενδύσεων στις ένοπλες δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v