Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Η Ελλάδα να προσέξει με το χρέος και τις δαπάνες

Ερχονται συγκεκριμένες συστάσεις. Οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν υπόκεινται σε «πολύ υψηλή αβεβαιότητα και κινδύνους», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Το σενάριο-μαχαίρι.

ΕΕ: Η Ελλάδα να προσέξει με το χρέος και τις δαπάνες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης στα πλέον εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο κράτη-μέλη της ΕΕ άφησε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το δυσμενέστερο σενάριο άμεσης διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής υπόκεινται σε «πολύ υψηλή αβεβαιότητα και κινδύνους», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Εξήγησε επίσης ότι η βασική πρόβλεψη της Επιτροπής για την οικονομία βασίζεται σε ένα μοντέλο που προσομοιώνει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών των βασικών προϊόντων ενέργειας -αυτό είναι το δυσμενές σενάριο- καθώς και μιας οριστικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία -αυτό είναι το δυσμενέστερο σενάριο.

«Σε αυτό το τελευταίο, σοβαρό σενάριο, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα ήταν περίπου 2,5 με 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από το βασικό σενάριο των προβλέψεων για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξανόταν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και περισσότερο από 1 το 2023 πάνω από τη βασική πρόβλεψη. Και στα δύο αυτά σενάρια, η ανάπτυξη εντός του έτους θα ήταν σε αρνητικό έδαφος», τόνισε ο επίτροπος Οικονομίας.

«Το σοβαρό σενάριο συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι, αποφεύγοντας να κατονομάσει τις χώρες που είναι περισσότερο εξαρτημένες.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή προβλέπει για την ΕΕ και την ευρωζώνη ανάπτυξη 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023. Προβλέπει επίσης για το 2022 πληθωρισμό 6,1% στην ευρωζώνη και 6,8% στην ΕΕ και για το 2023 πληθωρισμό 2,7% για την ευρωζώνη και 3,2% για την ΕΕ.

Συμπερασματικά ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί ανείπωτα δεινά και καταστροφές, αλλά επιβαρύνει και την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

«Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη του περασμένου έτους θα έχει διαρκή θετική επίδραση στους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος. Αλλά αυτό δεν μειώνει τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στις οικονομίες μας -ακόμα κι αν η ισχυρή πολιτική απάντηση που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά μας». Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η οικονομία στην ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια «πολύ φυσιολογική κατάσταση».

Η θηλιά του χρέους

Την ανάγκη η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να είναι «πολύ προσεκτικά» στη μείωσή του και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών, υπογράμμισε επίσης ο Επίτροπος Οικονομίας.

«Γενικά, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών. Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Ανέφερε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα που η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη, θα ληφθεί υπόψη για την Ελλάδα και η συμμόρφωση για τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.

Εξάλλου, σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι θα οριστικοποιηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον κανονισμό του, μέσα από το σχέδιο RepowerEU που θα παρουσιάσει σε δύο ημέρες η Επιτροπή. Ανέφερε ότι περί τα τέλη Ιουνίου θα καθοριστεί η τελική κατανομή του 30% των επιχορηγήσεων. «Μετά από αυτή την ανακατανομή, αναμένουμε να έχουμε αρκετές προτάσεις για την προσαρμογή των σχεδίων RRF που προέρχονται από τα κράτη-μέλη, ειδικά από εκείνα που έχουν σημαντικά λιγότερες επιχορηγήσεις», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του RRF, ο Π. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια δεν έχουν ζητηθεί από τα κράτη-μέλη, ωστόσο η Ισπανία και η Πολωνία είναι πρόθυμες να υποβάλουν αυτό το αίτημα (περίπου 70 δισ. ευρώ δάνεια αναμένεται να ζητήσει η Ισπανία και 25 δισ. ευρώ η Πολωνία). Υπενθύμισε, τέλος, ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτημα για δάνεια ως τον Αύγουστο του 2023.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v