Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλευτές του Κ.Κ. Ρωσίας ζητούν τερματισμό του πολέμου

Το Κόμμα δεν προσυπογράφει την τοποθέτησή τους σε τοπικό κοινοβούλιο της Σιβηρίας, ωστόσο εμφανίζονται ρήγματα στο ρωσικό πολιτικό σύστημα.

Βουλευτές του Κ.Κ. Ρωσίας ζητούν τερματισμό του πολέμου

Κομμουνιστές βουλευτές σε περιφερειακό κοινοβούλιο της ρωσικής Άπω Ανατολής απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια σπάνια περίπτωση πολιτικής διαμαρτυρίας εντός του ρωσικού πολιτικού συστήματος, γράφουν οι Financial Times.

Την «άμεση αποχώρηση» των ρωσικών στρατευμάτων ζήτησε ο Λεονίντ Βασιούκεβιτς, εκπροσωπώντας την πολιτική του ομάδα, στο κοινοβούλιο της περιοχής Κράι Πριμόρσκι.

«Αν η χώρα μας δεν σταματήσει αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, θα υπάρξουν περισσότερα ορφανά», είπε ο Βασιούκεβιτς, διαβάζοντας δήλωση που, όπως είπε, συνυπέγραψαν πολλοί εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Η στρατιωτική επιχείρηση αφήνει ανάπηρους ανθρώπους, νέους που θα μπορούσαν να προσφέρουν στη χώρα», πρόσθεσε.

Η δήλωση προκάλεσε σάλο στο κοινοβούλιο, ανέφερε τοπικό μέσο ενημέρωσης. Έγιναν προσπάθειες να εμποδίσουν τον βουλευτή να μιλήσει και του έκλεισαν το μικρόφωνο.

Ο κυβερνήτης της περιοχής προσπάθησε επίσης να διακόψει την ομιλία και ζήτησε να απομακρυνθεί ο ομιλητής και ακόμη ένας βουλευτής, επειδή «υβρίζουν τον ρωσικό στρατό». Στη συνέχεια, η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε να μη δοθεί ο λόγος στους δύο απείθαρχους βουλευτές, ενώ ένας εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος είπε ότι δεν μιλούσαν στο όνομα της παράταξης.

Το γεγονός και το τεταμένο κλίμα αποκαλύπτουν ρεύματα αντίθεσης στον πόλεμο, που ενεργοποιούνται στο ρωσικό πολιτικό σύστημα. Αν και οι κομμουνιστές είναι κόμμα της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, θεωρούνται μέρος του αποδεκτού πολιτικού συστήματος, διευκρινίζουν οι Financial Times.

Σε αντίθεση με το κίνημα υπό την ηγεσία του φυλακισμένου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, το οποίο χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστικό» και αναγκάστηκε να διαλυθεί, οι κομμουνιστές επιτρέπεται να κατέρχονται υποψήφιοι εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν. Ο επί χρόνια ηγέτης τους Γκενάντι Ζουγκάνοφ έχει υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες μέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε δεκάδες ρωσικές πόλεις και είχαν συλληφθεί χιλιάδες πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v