Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξεκινά η Μεγάλη Παραίτηση στην Tesla»

Δεν έχει μόνο followers, αλλά και unfollowers ο Έλον Μασκ και η εκρηκτική προσωπικότητά του. Εκτιμάται ότι δεν θα παραμείνει στην εταιρεία πάνω από το 60% των περιζήτητων εργαζομένων.

«Ξεκινά η Μεγάλη Παραίτηση στην Tesla»

Ο Έλον Μασκ πρέπει να περικόψει μία στις δέκα θέσεις εργασίας στην Τesla, τη στιγμή που κάποιοι υπάλληλοι αναμφισβήτητα έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους στην έξοδο, γράφει το Reuters.

Οι προθέσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla εκκινούν από αυτό που περιέγραψε ως το «πολύ κακό συναίσθημα για την οικονομία» των ΗΠΑ

Κάποιοι από τους σχεδόν 100.000 ανθρώπους που απασχολούνται στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί ήδη να σκέφτονται τις επιλογές τους, μετά το πρόσφατο τελεσίγραφο Μασκ για επιστροφή από την τηλεργασία στο γραφείο.

Μέσω email, ο μεγιστάνας απείλησε να απολύσει όποιον δεν εργαζόταν στο γραφείο 40 ώρες την εβδομάδα, σε έντονη αντίθεση με την ευελιξία που προσφέρουν οι εταιρείες big tech και αντλούν από την ίδια δεξαμενή ταλέντων. 

Πέρα από την απότομη πτώση της μετοχής της Tesla φέτος –εν μέρει λόγω της δαπανηρής εμπλοκής του Μασκ στο Twitter–, η εν λόγω διαταγή σε συνδυασμό με τη δημόσια ευθυγράμμιση με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα διαμορφώνουν ένα τοξικό μείγμα για πολλούς εργαζομένους.

«Ξεκινά η Μεγάλη Παραίτηση στην Tesla», είπε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Νίκολας Μπλουμ, προβλέποντας ότι θα επιστρέψει στο γραφείο με πλήρη απασχόληση το 60% των εργαζομένων, ενώ περίπου το 10% θα παραιτηθεί και το 30% θα αναζητήσει άλλη δουλειά.

Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας, μάλιστα, άδραξαν την ευκαιρία. Ο Scott Farquhar, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Αυστραλίας και συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής λογισμικού Atlassian, δημοσίευσε στο Twitter σχέδια επέκτασης και ευελιξίας. «Ενδιαφέρεται κάποιος υπάλληλος της Tesla;» ρώτησε. 

Τηλεργασία για πάντα

Μετά την περιπέτεια της πανδημίας, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας, που συνηθίζουν να εργάζονται από το σπίτι, αρνούνται να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Ένας πρώην μηχανικός της Tesla είπε στο Reuters ότι πρόσφατα έπιασε δουλειά στην Alphabet καθώς αναζητούσε την ισορροπία που του έλειπε μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης να δίνει το «παρών» στο γραφείο. Στη νέα του εταιρεία, τη μητρική της Google, πρέπει να έρχεται στο γραφείο το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα, είπε.

Οι φίλοι του που εργάζονται από το σπίτι «δεν είναι λιγότερο παραγωγικοί, αλλά πολύ πιο ευτυχισμένοι», πρόσθεσε.

Άλλος πρώην μηχανικός της Tesla είπε ότι είχε δεχτεί πίεση να εργαστεί στο γραφείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προσβλήθηκε από Covid δύο φορές - πριν μετακομίσει στην Apple και «βρει την υγειά του».

Η μετοχή της Tesla υποχώρησε 9% την Παρασκευή, ενώ έχει ήδη υποχωρήσει περίπου 30% από τις αρχές Απριλίου, βουτιά σχεδόν διπλάσια από την πτώση του δείκτη Nasdaq.

Τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών αποτελούν μεγαλύτερο μέρος στην αμοιβή στελεχών της Tesla σε σχέση με άλλες εταιρείες του κλάδου και, όταν οι μετοχές δεν ανεβαίνουν, προφανώς δει υπάρχει όφελος.

Οι «χρυσές χειροπέδες»

Επίσης, οι εργαζόμενοι της Tesla λαμβάνουν ετήσια μπόνους με τη μορφή μετοχών και γενικά λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς σε μετρητά απ' ό,τι οι συνάδελφοί τους σε άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Σίγουρα, η εκρηκτική προσωπικότητα του Μασκ βοήθησε στην οικοδόμηση του brand της Tesla και της επέτρεψε να επεκταθεί χωρίς μάρκετινγκ. Πολλοί υπάλληλοι απέκτησαν μια αίσθηση αποστολής που συνδέεται με τους κλιματικούς στόχους, γράφει το Reuters. Ωστόσο, οι πολλές ώρες και παράλογες συνθήκες εργασίας έκαναν ένα πρώην μηχανικό της εταιρείας να απαυδήσει: «Έτσι είμαστε καλωδιωμένοι».

«Είναι πολωτικός τύπος. Ή τον αγαπάς ή τον μισείς», δήλωσε ο Will Hunsinger, διευθύνων σύμβουλος της Riviera Partners

Επιπλέον, η πρόσφατη πολιτική στράτευση του Μασκ είναι αντίθετη με πολλούς φιλελεύθερους εργαζόμενους της Silicon Valley. Ο μεγιστάνας αξιοποίησε το Twitter για να επιτεθεί στους Δημοκρατικούς και χρησιμοποίησε το microblogging για να υπερασπιστεί τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο είπε ότι θα ψηφίσει.

Πολλοί υπάλληλοι της Tesla, παρ' όλα αυτά, θα περιμένουν να ανακάμψει η μετοχή, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Τα μπόνους των μετοχών είναι οι «χρυσές χειροπέδες», τα είπε όλα με δυο λόγια ένας πρώην διευθυντής της εταιρείας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v