Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη περνά μέσα από τα ποτάμια της!

Στον ήπιο καιρό ποντάρουν οι Ευρωπαίοι μήπως και γλιτώσουν την επερχόμενη ενεργειακή κρίση. Ούτε κρύο ούτε ζέστη είναι η μόνη ελπίδα. Ρόλο κλειδί έχει η στάθμη των ποταμών.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη περνά μέσα από τα ποτάμια της!

Φαίνεται ότι μόνο ο ήπιος καιρός για τον επόμενο χρόνο -ούτε πολύ κρύο, ούτε πολλή ζέστη- μπορεί να γλιτώσει την Ευρώπη από μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, γράφει το Bloomberg.

Για το καλοκαίρι, το κλειδί βρίσκεται στη στάθμη των ποταμών. Στη Γαλλία, η χαμηλή στάθμη του ποταμού Μεύση μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της χώρας. Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί νερό από το ποτάμι για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Στη Γερμανία, το κλειδί είναι ο Ρήνος. Μέρος του ενεργειακού σχεδίου της χώρας είναι να επανενεργοποιήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Τα καύσιμα γι' αυτές τις εγκαταστάσεις μεταφέρονται σε φορτηγίδες μέσω του ποταμού.

Αυτή τη στιγμή, η στάθμη του ποταμού είναι πολύ χαμηλή για την εποχή, μόλις 117 εκατοστά στην πόλη Kάουμπ, πολύ κάτω από το όριο συναγερμού που ορίζεται στα 150 εκατοστά. Η κυκλοφορία περιορίζεται σοβαρά στα 80 εκατοστά και γίνεται αδύνατη στα 40 εκατοστά.

Κλειδί για τη γερμανική ηλεκτροπαραγωγή η στάθμη του Ρήνου

Τον χειμώνα ο καιρός θα έχει προφανώς και πάλι καίρια σημασία. Αυτή τη στιγμή, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα χαρακτηρίζονταν μάλλον μέτρια για την εποχή.

Αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Το πρόβλημα, που έκανε τη Γερμανία να ενεργοποιήσει τη δεύτερη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, είναι η ακραία αβεβαιότητα σχετικά με τον μελλοντικό εφοδιασμό. Εάν η Ευρώπη έχει σχετικά ήπιο χειμώνα, όπως είχε φέτος, το 2018 και το 2019, τα προβλήματα μπορεί να είναι διαχειρίσιμα. Ωστόσο, μια πιο περίοδος ισχυρού ψύχους, όπως το 2017 και το 2020, θα σήμαινε καταστροφή!

Άρα, όσοι επενδύουν στην  ευρωπαϊκή ενέργεια καλό είναι να έχουν στραμμένα τα μάτια τους στα δελτία καιρού. Πολλή ζέστη και ξηρασία το καλοκαίρι ή πολύ κρύο τον χειμώνα θα μπορούσαν να φέρουν την καταστροφή, καταλήγει το Bloomberg. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v