Ιστορικό sell-off στα εταιρικά ομόλογα της Ευρώπης

Oι ζημιές που έχουν υποστεί οι επενδυτές ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων είναι μεγαλύτερες από αυτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης του 2008. Οι συνέπειες από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Οι φόβοι για τα εταιρικά κέρδη.

Ιστορικό sell-off στα εταιρικά ομόλογα της Ευρώπης

H Eυρώπη βιώνει το χειρότερο sell-off στα εταιρικά ομόλογα εδώ και δεκαετίες, ξεπερνώντας ακόμα και αυτό της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Toύτο ισχύει, σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδόν με όλα τα κριτήρια που μπορεί να λάβει κανείς υπόψη του. Είτε κοιτάξει κάποιος τα κέρδη των επενδυτών, την ταχύτητα με την οποία έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις ή τη διάρκεια του sell-off, οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με μια ιστορική βουτιά. Ένας δείκτης του ευρωπαϊκού χρέους επενδυτικής βαθμίδας έχει υποχωρήσει για επτά μήνες στη σειρά, το χειρότερο σερί από τότε που δημιουργήθηκε το 1998. Οι απώλειες κατά 12,9% κατά τους 12 τελευταίους μήνες είναι επίσης οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί.

Η ελεύθερη πτώση των τιμών των εταιρικών ομολόγων είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, απόρροια της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός. 

«Είμαστε στο κόκκινο τους περισσότερους μήνες του έτους», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fisch Asset Management. «Σπάνια συμβαίνει να έχεις αυτού του είδους τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποδόσεις», πρόσθεσε. Το sell-off είναι χειρότερο από αυτό που προκλήθηκε στο ξεκίνημα της πανδημίας του κορωνοϊού και κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. 

H μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων της ευρωζώνης έχει ενισχυθεί 2,9 ποσοστιαίες μονάδες φέτος στο 3,4%, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg. Το 2008 είχαν καταγράψει άλμα 1,62 μονάδων. 

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα τα εταιρικά κέρδη. «Μπορεί να δούμε τα κέρδη να επηρεάζονται λόγω αυτής της αναπάντεχης ανόδου στο κόστος του χρέους», τόνισε αναλυτής της ING.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v