Η Γερμανία έτοιμη να «προδώσει» τους όρκους της για το χρέος

Σιωπηλή συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων να συνεχιστεί η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και το 2023. Κλειδί η στάση της Ρωσίας με τις ροές φυσικού αερίου.

Η Γερμανία έτοιμη να «προδώσει» τους όρκους της για το χρέος

Η Γερμανία πρόκειται να εγκαταλείψει το σχέδιό της να επιστρέψει σε αυστηρά όρια δανεισμού το επόμενο έτος, εάν η Ρωσία σταματήσει οριστικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε ότι η Γερμανία και οι όμοιες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να μειώσουν το δημόσιο χρέος από το 2023 για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να τροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός από κρατικές δαπάνες που φουσκώνουν το έλλειμμα, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι στα του οίκου της αλλάζει γνώμη.

Υπάρχει μια σιωπηλή συμφωνία μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου του συνασπισμού του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να τηρήσει τα δημοσιονομικά του σχέδια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί την προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού Nord Stream ως δικαιολογία για να τερματίσει τις ροές φυσικού αερίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας υπάρχει κατανόηση μεταξύ των τριών κυβερνώντων κομμάτων ότι η πλήρης διακοπή των ροών θα προκαλούσε σοκ αντίστοιχο με αυτό της κρίσης της Lehman Brothers και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο ίδιος ο Σολτς προετοίμασε το έδαφος για μια τέτοια κίνηση με μια ζοφερή δήλωση. Είπε πρόσφατα ότι η κρίση δεν θα τελειώσει σύντομα, απαιτούνται περισσότερα μέτρα βοήθειας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και ότι το 2023 θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Αύξησε ακόμη περισσότερο τα διακυβεύματα σε μια ομιλία του την Τετάρτη, όπου κατηγόρησε τον Πούτιν ότι μετέτρεψε την ενέργεια σε πολιτικό όπλο, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πιστεύει την αφήγηση της Ρωσίας ότι η απότομη μείωση των ροών φυσικού αερίου προκλήθηκε μόνο από τεχνικούς λόγους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v