Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Φουλάρει λιγνίτη για να μην ξεμείνει από αέριο

Επιστροφή στο κάρβουνο αλλά και στο... ενεργειακό μέλλον εξήγγειλε ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας. Νομοθετική ρύθμιση για να ξαναπατήσουν το κουμπί τα αδρανή εργοστάσια, υπό τον φόβο ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στενεύουν.

Γερμανία: Φουλάρει λιγνίτη για να μην ξεμείνει από αέριο

Παρέμβαση στην αγορά ενέργειας ώστε να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια άνθρακα και να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο εξετάζει η Γερμανία, σπεύδοντας να περιορίσει τον αντίκτυπο από ενδεχόμενες περαιτέρω διακοπές στις ρωσικές προμήθειες.

Το κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει έναν νόμο που θα αποζημιώνει διαχειριστές εργοστασίων άνθρακα εφόσον επιδεινωθούν οι συνθήκες εφοδιασμού, γράφει το Bloomberg. 

Το μέτρο θα επιτρέψει στη Γερμανία να παραγάγει 6,9 γιγαβάτ άνθρακα, 1,9 γιγαβάτ λιγνίτη και 1,6 γιγαβάτ πετρέλαιο για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι τους επόμενους 12 μήνες η χώρα θα μειώσει την ποσότητα φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτρική ενέργεια κατά 52%, σύμφωνα με τo Bloomberg. Η αντικατάσταση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής θα επιτραπεί έως τον Μάρτιο του 2024, ενώ η επανεκκίνηση των αδρανών εργοστασίων θα μπορούσε να αποτελέσει όφελος για τον ενεργειακό γίγαντα RWE, επισημαίνεται.

Οι ανησυχίες για την έλλειψη προμηθειών συνέβαλαν σε άνοδο 25% των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα.

Ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφού αποκάλεσε το μέτρο «κοφτερό σπαθί» που οδηγεί «εκ νέου στο ενεργειακό μέλλον», δήλωσε στη Βουλή ότι η πτώση των ροών μέσω Nord Stream θα δυσχεράνει την επίτευξη του στόχου να γεμίσουν κατά 90% οι αποθήκες φυσικού αερίου έως τον Νοέμβριο. Τα αποθέματα σήμερα βρίσκονται στο 63%.

Ενώ η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου είναι δύσκολη για τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από τη Μόσχα για το 35% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώνει, εντούτοις η χώρα στοχεύει να απεξαρτηθεί από τον ρωσικό άνθρακα το επόμενο δίμηνο. Παράλληλα, το Βερολίνο ενέκρινε και μια σειρά μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v