ΕΤΕπ: Είναι έτοιμες οι φτωχές περιφέρειες της ΕΕ απέναντι σε νέα κρίση;

Το ψηφιακό και κλιματικό χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχές περιφέρειες της ΕΕ εξετάζει η έκθεση «Περιφερειακή Συνοχή στην Ευρώπη 2021-2022». Το μάθημα της πανδημίας, η υποχώρηση των στόχων και οι νέες προκλήσεις.

ΕΤΕπ: Είναι έτοιμες οι φτωχές περιφέρειες της ΕΕ απέναντι σε νέα κρίση;

Μια νέα έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τίτλο «Περιφερειακή Συνοχή στην Ευρώπη 2021-2022», εξετάζει πώς οι ευρωπαϊκές περιφέρειες αντιμετώπισαν την απότομη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και πόσο προετοιμασμένες είναι προκειμένου να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πολιτική για τη συνοχή της ΕΕ έχει στόχο να διορθώσει τις ανισορροπίες μεταξύ χωρών και περιφερειών, να βοηθήσει τις περιφέρειες που υστερούν προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να αυξήσει την ανθεκτικότητα σε ολόκληρη την ΕΕ. Η πανδημία ανέδειξε τους κινδύνους διεύρυνσης των χασμάτων μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία κινδυνεύει να ανατρέψει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Λιλιάνα Πάβλοβα. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19, η ισχυρή δράση σε επίπεδο πολιτικών συνέβαλε στον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ. Μέσω των εξατομικευμένων χρηματοδοτικών μέσων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών της, η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές περιφέρειες να αποφύγουν τυχόν οικονομικούς κλυδωνισμούς που μπορούν να εξελιχθούν σε μόνιμη οπισθοδρόμηση και να διορθώσει τις ανισορροπίες που επιδεινώθηκαν περαιτέρω από τον πόλεμο».

Οι εταιρείες έχουν αντιδράσει απέναντι στην πανδημία και έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Εκείνες που βρίσκονται στις πλουσιότερες περιοχές κινούνται ταχύτερα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η πανδημία έχει δώσει ώθηση στην ψηφιοποίηση. Περισσότερες επιχειρήσεις σε περιφέρειες εκτός συνοχής έχουν αναλάβει δράση, ιδίως για την προώθηση της ψηφιοποίησης (47%, έναντι 41% στο στάδιο της μετάβασης και 38% σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες).

Το σοκ που προκάλεσε η πανδημία, αναφέρει η ΕΤΕπ, επηρέασε τις επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα, ωστόσο πολλές εταιρείες βλέπουν πλέον την ανάγκη να αναλάβουν δράση. Σε σύγκριση με το 2020, λιγότερες επιχειρήσεις σε όλες τις περιφέρειες επένδυσαν σε μέτρα που σχετίζονται με το κλίμα.

Πολλές επιχειρήσεις σε περιοχές εντός συνοχής υστερούν στην καινοτομία. Το ποσοστό των εταιρειών που δεν αναλαμβάνουν δραστηριότητα υπέρ της καινοτομίας παραμένει χαμηλότερο στις περιφέρειες εκτός συνοχής (48%), όπου τείνουν να συγκεντρώνονται πολλές δραστηριότητες υψηλής έντασης γνώσης.

Οι πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες έχουν το υψηλότερο μερίδιο εταιρειών που προχωρούν στη δίδυμη μετάβαση και επενδύουν σε πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες. Το 31% των επιχειρήσεων σε πιο ανεπτυγμένες περιοχές μπορούν να θεωρηθούν «πράσινες και ψηφιακές», έναντι 25% όσων βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και 21% όσων βρίσκονται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v