Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ισχυρό δολάριο και οι φόβοι για ύφεση ρίχνουν το αργό

Βουτιά πάνω από 7%, κάτω από τα 97 δολ. Η παγκόσμια ζήτηση θα υπερβεί την αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023, προειδοποιεί ο ΟΠΕΚ.

Το ισχυρό δολάριο και οι φόβοι για ύφεση ρίχνουν το αργό

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι τιμές του αργού πετρελαίου την Τρίτη λόγω του ισχυρού δολαρίου, των φόβων για περιορισμό της ζήτησης στην Κίνα και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Στο Λονδίνο, η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου brent υποχωρεί 5,7%, στα 100,95 δολάρια το βαρέλι.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού βουτάει 7,6% στα 96,7 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος του δολαρίου συνήθως επιβαρύνει το πετρέλαιο επειδή κάνει το εμπόρευμα που αποτιμάται σε δολάριο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

«Στη Δύση, ο συνδυασμός των υψηλών τιμών της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων τροφοδοτεί ανησυχίες για μια ύφεση που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου» ανέφερε η Commerzbank.

Τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας στην Κίνα επηρέασαν επίσης τις τιμές, επισήμανε σύμφωνα με το CNBC η τράπεζα.

Η πρώτη εκτίμηση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου το 2023 δεν υποδηλώνει ανακούφιση για τους πιεσμένους καταναλωτές, καθώς χρειάζεται περισσότερο αργό σε μια περίοδο που τα περισσότερα μέλη του καρτέλ δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς.

Μαύρα μηνύματα από ΟΠΕΚ για το 2023

Ο Οργανισμός αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί την αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος. Για να καλύψει το κενό, ο ΟΠΕΚ θα χρειαστεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή, αλλά τα μέλη μένουν ήδη πολύ πίσω από τους όγκους που απαιτούνται, λόγω των υποεπενδύσεων και της πολιτικής αστάθειας.

Οι τιμές του αργού διατηρούνται πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, θυμίζει το Bloomberg, καθώς τα κοιτάσματα πετρελαίου και οι εγκαταστάσεις διύλισης ανά τον κόσμο αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων μετά την πανδημία. Αυτό επιδεινώνει την κρίση κόστους ζωής και απειλεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτρέπει τους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής να αμβλύνουν την κρίση ανοίγοντας τις στρόφιγγες. Θα επισκεφθεί την περιοχή αυτή την εβδομάδα, με προγραμματισμένη στάση στη Σαουδική Αραβία, τον ηγέτη του ΟΠΕΚ. Εάν ο Μπάιντεν πείσει το Ριάντ και τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να παράσχουν κάποια επιπλέον προσφορά, η κίνηση πιθανότατα θα επισημοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των εταίρων του στις 3 Αυγούστου, σύμφωνα με την RBC Capital Markets LLC.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από το τμήμα έρευνας του ΟΠΕΚ, που εδρεύει στη Βιέννη, την Τρίτη, δείχνει ότι η κρίση της προσφοράς θα συνεχιστεί. Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, ενισχυμένη από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ οι προμήθειες εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθούν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την ανάλυση του καρτέλ.

Για να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση, ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να παρέχει κατά μέσο όρο 30,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023. Αυτό είναι 1,38 εκατομμύρια περισσότερα βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή των 13 κρατών του καρτέλ τον περασμένο Ιούνιο.

Ο ΟΠΕΚ έχει ανεβάσει την παραγωγή του, που είχε μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο το καρτέλ κινείται πολύ κάτω από τον συλλογικό του στόχο, επειδή χώρες όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία έχουν δει την παραγωγική τους ικανότητα να διαβρώνεται από ανεπαρκείς επενδύσεις και λειτουργικά προβλήματα. Στη Λιβύη υπήρξε κατάρρευση της παραγωγής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v