Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδριάζει για ενεργειακή και επισιτιστική κρίση η G20

Τεράστια πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία το Ουκρανικό. «Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις για πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος θα είναι καταστροφικές», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι.

Συνεδριάζει για ενεργειακή και επισιτιστική κρίση η G20

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G20 συναντώνται την Παρασκευή στην Ινδονησία για να συζητήσουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία του πολέμου στην Ουκρανία και τους τρόπους αντίδρασης στην επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, οι συνέπειες των οποίων ενδέχεται να είναι «καταστροφικές».

«Ο κόσμος μάς παρακολουθεί», δήλωσε ο Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν μια στάση «συνεργασίας».

«Το τίμημα μιας αποτυχίας να συμφωνήσουμε είναι πιο υψηλό από αυτό που μπορούμε να επιτρέψουμε», προειδοποίησε. «Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις για πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος θα είναι καταστροφικές».

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών θα διαρκέσει δύο ημέρες και πραγματοποιείται στο Μπαλί, μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 η οποία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αρχικά οι συζητήσεις ήταν προγραμματισμένο να αφορούν τον καλύτερο τρόπο επιστροφής στην ανάπτυξη μετά την πανδημία Covid-19, αλλά οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, με την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, βρέθηκαν τελικά στην κορυφή της ατζέντας.

Νέα αντιπαράθεση

Η σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης, που επιρρίπτουν την ευθύνη για τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα στη Μόσχα, και των αναπτυσσόμενων χωρών που αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, με πρώτη την Κίνα.

Η Καναδή υπουργός Οικονομικών Κρίστια Φρίλαντ, που έχει καταγωγή από την Ουκρανία, κατηγόρησε τη ρωσική αντιπροσωπεία ότι ευθύνεται για «εγκλήματα πολέμου» επειδή στηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε Καναδός αξιωματούχος.

«Δεν είναι μόνο οι στρατηγοί που διαπράττουν εγκλήματα, αλλά και οι τεχνοκράτες της οικονομίας που καθιστούν εφικτό τον πόλεμο και επιτρέπουν τη συνέχισή του», εξήγησε.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο, ενώ ο Ουκρανός ομόλογός του Σέργκιι Μαρτσένκο έχει επίσης κληθεί να μιλήσει μέσω βιντεοσύνδεσης.

Την Πέμπτη η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε εκτιμήσει ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση» για την παγκόσμια οικονομία προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «οι εκπρόσωποι του καθεστώτος Πούτιν δεν θα πρέπει να έχουν καμία θέση σε αυτό το φόρουμ».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Ντάνιελ Φράνκο υπογράμμισε ότι η G20 «πρέπει να διαδραματίσει ρόλο κλειδί προκειμένου να αποφευχθεί η επισιτιστική ανασφάλεια να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση».

Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών για τα αίτια των οικονομικών προβλημάτων και για την ευθύνη της Ρωσίας, η έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος παραμένει αβέβαιη.

Η Ινδονησία, η χώρα που φιλοξενεί τη G20 φέτος, θέλησε να παραμείνει ουδέτερη και δεν υπέκυψε στις πιέσεις της Δύσης να αποκλειστεί η Ρωσία από τη σύνοδο.

Ωστόσο αρκετές είναι οι απουσίες, καθώς πολλές χώρες έστειλαν πιο χαμηλόβαθμες αντιπροσωπείες.

Εξάλλου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης, όπως και οι υπουργοί Οικονομικών της Κίνας και της Βραζιλίας, ενώ θα απουσιάζει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς.

Η G20 πρέπει να δράσει για να αντιμετωπίσει την κρίση επισιτιστικής ανασφάλειας, λέει η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κάλεσε σήμερα τις οικονομίες της Ομάδας των 20 (G20) να αναλάβουν έκτακτη δράση για να αντιμετωπίσουν μια βραχυπρόθεσμη κρίση επισιτιστικής ανασφάλειας που επιτείνεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και να αποφύγουν περιορισμούς στις εξαγωγές και τη συσσώρευση αποθεμάτων που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά.

Η Γέλεν, μιλώντας σε συνεδρίαση των οικονομικών αξιωματούχων της G20 στην Ινδονησία, δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να θέτουν ως στόχο μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για να βοηθήσουν αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη, αντί να υιοθετούν δαπανηρές και καθολικές επιδοτήσεις.

Κάλεσε επίσης τα μέλη της G20 να ενισχύσουν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες προκλήσεις επισιτιστικής ανασφάλειας που συνδέονται με τη σύρραξη, την κλιματική αλλαγή και τα οικονομικά σοκ από την πανδημία της Covid-19 που έχουν επιδεινωθεί λόγω των αυξήσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στις τιμές τροφίμων, λιπασμάτων και καυσίμων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως πολεμικό όπλο», δήλωσε η ίδια, επικαλούμενη «την καταστροφή αγροτικών υποδομών, την κλοπή σιτηρών και εξοπλισμού αγροτικών μονάδων και τον αποκλεισμό, ουσιαστικά, των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα».

Η Γέλεν δήλωσε ότι τα νοικοκυριά στις φτωχότερες χώρες είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο, καθυστερώντας την ανάπτυξη και υπονομεύοντας τις προσπάθειες για εξάλειψη της φτώχειας.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε τη βραχυπρόθεσμη κρίση επισιτιστικής ανασφάλειας και, εξίσου σημαντικό, τους μακροπρόθεσμους παράγοντες της επισιτιστικής ανασφάλειας, συμπεριλαμβανόμενης της σύνδεσης με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η ίδια. «Η ταχύτητα και η σοφία των αποφάσεών μας τώρα θα κάνουν την αλλαγή για το εάν θα θέσουμε τη σημερινή κρίση υπό έλεγχο».

Η Γέλεν δήλωσε ότι οι χώρες της G20 πρέπει να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη αρχιτεκτονική επισιτιστικής ασφάλειας και γεωργίας και να επιμείνουν στο να ανταποκρίνονται πιο άμεσα οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, οι οργανισμοί τροφίμων που εδρεύουν στη Ρώμη, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Γεωργίας και Επισιτιστικής Ασφάλειας (GAFSP) και άλλοι φορείς.

«Δεν χρειαζόμαστε νέους θεσμούς. Χρειαζόμαστε ισχυρό συντονισμό, διαμοιρασμό γνώσεων, έρευνα και ανάπτυξη, χρηματοδότηση και δράση», δήλωσε, επαινώντας τη δημιουργία της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Επισιτιστική Ασφάλεια ως κίνηση που βοηθά.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι κάλεσε το φόρουμ της G20 να καταλήξει σε συγκεκριμένες ενέργειες για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια και την κρίση στις προμήθειες λιπασμάτων που ελλοχεύει.

Η ίδια είπε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια ανησυχητική παγκόσμια πείνα λόγω του πολέμου, των περιορισμών στις εξαγωγές και τον αντίκτυπο της πανδημίας. Ο κίνδυνος για κρίση στις προμήθειες λιπασμάτων θα μπορούσε να επιτείνει την επισιτιστική κρίση το 2023 και ακόμα πιο μετά, δήλωσε η ίδια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v