Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Big Oil: Τα υπερκέρδη φέρνουν deals στην πράσινη ενέργεια

Ανοίγει η πόρτα για εξαγορές εταιρειών ΑΠΕ από πετρελαϊκούς κολοσσούς, χάρη στο χρήμα που έχει εισρεύσει από τον καλπασμό των τιμών. Ποιοι Ευρωπαίοι παραγωγοί καθαρής ενέργειας είναι στο στόχαστρο; Προσεγγίζονται οι κλιματικοί στόχοι ή αυξάνονται τα κέρδη;

Big Oil: Τα υπερκέρδη φέρνουν deals στην πράσινη ενέργεια

Οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, χορτασμένοι μετρητά από την άνοδο των τιμών, εξετάζουν τρόπους να επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια με εξαγορές μεγάλων παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Shell, η Total και η Equinor, σύμφωνα με το Bloombrg, συγκαταλέγονται στις εταιρείες που έχουν αξιολογήσει την καταλληλότητα αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, ώστε να προχωρήσουν σε εξαγορές, λένε οι πηγές. Οι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, όπως οι Iberdrola, Orsted και SSE Renewables.

Αντίστοιχη βολιδοσκόπηση κατά καιρούς δεν έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα, κυρίως επειδή οι εταιρείες-στόχοι ήταν ακριβές. Αλλά η άνοδος των κερδών των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών το τελευταίο εξάμηνο θα μπορούσε πλέον να καταστήσει εφικτές τις εξαγορές.

«Οι εταιρείες έχουν υπερεπάρκεια σε μετρητά τώρα και πολύ ισχυρότερους ισολογισμούς», δήλωσε ο Christyan Malek, επικεφαλής ενεργειακής στρατηγικής της JP Morgan

Κεφαλαιοποίηση εταιρειών πετρελαίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Σύμφωνα με τον Bernard Looney, διευθύνοντα σύμβουλο της BP, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει μετατραπεί σε «ταμειακή μηχανή». Ακόμη και μετά από πτώση άνω του 10% αυτόν τον μήνα λόγω φόβων για ύφεση, το αργό πετρέλαιο brent εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι και επίσης τα κέρδη από τη διύλιση είναι υψηλά.

Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να εισρέουν μετρητά. Η Shell αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο να ξεπεράσει τα κέρδη-ρεκόρ 9,13 δισ. δολαρίων του πρώτου τριμήνου. Η Total Energies και η BP αναμένεται επίσης να ωφεληθούν.

Παραδοσιακά, ταμειακές ροές τέτοιας κλίμακας θα έδιναν το έναυσμα στην Big Oil να διοχετεύσει χρήματα σε μεγάλα έργα ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, οι μεγάλοι παραγωγοί της Ευρώπης έχουν δεσμευτεί να μετακινηθούν από τις βασικές δραστηριότητές τους προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Μέχρι στιγμής, η βιομηχανία έχει υιοθετήσει μια βαθμιαία προσέγγιση, επεκτείνοντας τα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας έργο ανά έργο. Η Shell σχεδιάζει να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη πράσινη μονάδα υδρογόνου της Ευρώπης, η BP επενδύει σ' έναν μεγάλο κόμβο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αυστραλία και η Total συνέπραξε πρόσφατα με ινδικό όμιλο που θα επενδύσει έως και 50 δισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια σε αιολική, ηλιακή ενέργεια και υδρογόνο.

Αυτές οι δεσμεύσεις όμως έγιναν σε περίοδο πτώσης των τιμών ενέργειας, την περίοδο της πανδημίας. Η BP και η Shell μόλις είχαν κάνει μεγάλες περικοπές στα μερίσματά τους. Η Total ήταν σε ισχυρότερη οικονομική θέση, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Πατρίκ Πουγιάν είχε αποκλείσει μεγάλες συμφωνίες για καθαρή ενέργεια εξαιτίας του υψηλού κόστους τους -κάτι που εξακολουθούν να προτάσσουν πολλοί στον κλάδο.

Έτσι, για να δημιουργηθεί πραγματική αξία, ο Jason Kenney, αναλυτής της Banco Santander, αντιτείνει πως θα ήταν καλύτερο οι εταιρείες να αναπτύξουν τα δικά τους έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «οικοδομώντας ένα οργανικό χαρτοφυλάκιο». Απ' την άλλη, «είναι λογικό -και πιο απλό- να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία αντί να τα χτίζουν», δηλώνει ο Malek της JPMorgan.

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, η κεφαλαιοποίηση της Iberdrola, ισπανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας με μεγάλη εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ξεπέρασε την BP και την Total. Φέτος, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί έπιασαν πάλι κορυφή, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που οδήγησε σε εκπληκτικό ράλι τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Εν τω μεταξύ, οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής έκρηξης κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή των εταιρειών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Οι καλύτεροι ισολογισμοί -σε συνδυασμό με ένα πιο σκληρό περιβάλλον επιτοκίων- καλλιεργούν το έδαφος ώστε διεθνείς εταιρείες πετρελαίου να εδραιωθούν περαιτέρω σ' αυτό τον χώρο», γράφουν οι αναλυτές της Citigroup.

Η Shell εξέτασε ως πιθανούς στόχους την Iberdrola και την Orsted, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές. Επίσης, η Shell και η Equinor εξέτασαν τη δυνατότητα αγοράς της μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της SSE, ανέφεραν οι άνθρωποι. Πέρυσι, η Total διερεύνησε την εξαγορά της EDP-Energias de Portugal, αλλά τελικά εγκατέλειψε την ιδέα.

Πρόκειται για εντελώς προκαταρκτικές και εσωτερικές συζητήσεις. Οι επενδυτικές τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν ευκαιρίες εξαγορών για τον μετασχηματισμό των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η εξαγορά ενός παραγωγού καθαρής ενέργειας από μια μεγάλη πετρελαϊκή δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι ο κόσμος πιάνει τους κλιματικούς στόχους πιο γρήγορα, αλλά πιθανώς ότι θα βοηθούσε τον αγοραστή να ξεπεράσει τους συναδέλφους του στον αγώνα προσαρμογής σ' ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v