Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Μεγάλο λάθος η μείωση της φορολογίας στη Βρετανία

Οι πολιτικές αναμετρήσεις για την ανάληψη ηγεσίας μετά την παραίτηση Τζόνσον έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για φοροελαφρύνσεις. Ανησυχία για επίτευξη της μεγαλύτερης επιβράδυνσης μεταξύ των G7 το 2023.

ΔΝΤ: Μεγάλο λάθος η μείωση της φορολογίας στη Βρετανία

«Πιστεύω ότι οι φορολογικές περικοπές που χρηματοδοτούνται από το χρέος τη δεδομένη στιγμή θα ήταν λάθος », δήλωσε ο Μαρκ Φλάναγκαν, ο οποίος ηγείται της ομάδας του Ταμείου στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιλώντας στο BBC News.

Οι πολιτικές αναμετρήσεις για την ανάληψη ηγεσίας έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τις φορολογικές περικοπές.

Οι εκκλήσεις για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής γίνονται όλο και πιο έντονες.

Ενώ ο πρώην υπουργός οικονομικών, Rishi Sunak, τίθενται κατά της μείωσης της φορολογίας, άλλοι υποψήφιοι έχουν διαφημίσει υποσχέσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στον βασικό συντελεστή φόρου εισοδήματος και περαιτέρω περικοπών στους φόρους καυσίμων, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι φοροαπαλλαγές θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση για τα νοικοκυριά που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην πιο απότομη αύξηση στους λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας εδώ και δεκαετίες.

Το ΔΝΤ συγκαταλέγεται μεταξύ των ομάδων που προβλέπουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δει την πιο αργή ανάπτυξη και τον πιο επώδυνο πληθωρισμό από οποιαδήποτε χώρα της G7 το 2023, χάρη, εν μέρει, στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, μια μεγάλη κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού.

Ωστόσο, ο κ. Flanagan είπε ότι οι φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν να είναι άστοχες και μπορεί ακόμη και να τονώσουν τον πληθωρισμό ενισχύοντας τις δαπάνες.

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται μέσω φόρου, υποστήριξε, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στο μακροπρόθεσμο μέλλον της χώρας.

Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι προκλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ βαθιές - με την οικονομική ανάπτυξη να υστερεί σε σχέση με πολλούς ανταγωνιστές από την οικονομική κρίση του 2007.

Ο Torsten Bell, από τη δεξαμενή σκέψης του Resolution Foundation, είπε ότι αυτή της η μειονεκτική θέσει έχει οδηγήσει σε «διεύρυνση της ανισότητας» από τότε.

Τα φτωχότερα νοικοκυριά στη Γαλλία είναι τώρα 25% πλουσιότερα από τα αντίστοιχα του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε, πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μείνει λιγότερο ανθεκτικά για να αντιμετωπίσουν το τρέχον σοκ του κόστους ζωής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Legal & General, Nigel Wilson, είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η μακροπρόθεσμη υποαπόδοση του Ηνωμένου Βασιλείου αντανακλά μια χρόνια έλλειψη επενδύσεων.

«Νομίζω ότι [το Ηνωμένο Βασίλειο] είναι γεμάτο δυνατότητες, αλλά μεσολάβησε μια τεράστια περίοδος υποεπενδύσειων για 30, 40 ή 50 χρόνια σε δεξιότητες, σε υποδομές… ως συνέπεια είμαστε χαμηλοί μισθοί, χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλή οικονομία ανάπτυξης, γεμάτη πολιτική εσωτερική διαμάχη».

Ο κ. Flanagan του ΔΝΤ είπε ότι το δημόσιο χρήμα θα διοχετευόταν καλύτερα σε έργα που επικεντρώνονται στη διαρκή μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία - και που μπορεί να χρειαστούν υψηλότερους φόρους.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια φορολογική αναλογία κάτω του μέσου όρου σε σχέση με τον υπόλοιπο Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Δεν μπορείτε να το έχετε και με τους δύο τρόπους", είπε.

"Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε, θέλουμε να επενδύσουμε στην κλιματική μετάβαση; Θέλουμε να επενδύσουμε στην ψηφιοποίηση; Θέλουμε να επενδύσουμε σε δεξιότητες για το κοινό. Λοιπόν, αν αυτό ισχύει χρειάζεστε τους πόρους για να το κάνετε. Και ο τρόπος για να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι είναι να αυξηθεί λίγο η φορολογική αναλογία».

Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν επίσης ατονήσει. Η Karen Ward, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην τράπεζα JP Morgan και σύμβουλος του Philip Hammond όταν ήταν καγκελάριος, είπε ότι η μείωση των επενδύσεων έγινε ιδιαίτερα αισθητή από το 2016 και μετά, γεγονός που οδήγησε σε μια λιγότερο αποτελεσματική οικονομία.

Ο κ. Flanagan του ΔΝΤ πρότεινε ότι η επίλυση της τρέχουσας διαφωνίας σχετικά με τις συναλλαγές μετά το Brexit στην Ιρλανδία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των επενδύσεων.

«Θα είναι δύσκολο να πειστούν οι εταιρείες να επενδύσουν πολλά για την ενσωμάτωση του Ηνωμένου Βασιλείου στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ενώ ζητήματα που σχετίζονται με τη διασυνοριακή διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών παραμένουν άλυτα», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v