Το καλοκαίρι της δυσαρέσκειας που καίει τον πλανήτη, alert-ΙΕΑ

Πώς η επιστροφή της καύσης ορυκτών καυσίμων σε Ευρώπη και ΗΠΑ αυξάνει τον βαθμό συχνότητας εμφάνισης φαινομένων καύσωνα. Ο νέος φαύλος κύκλος και οι προειδοποιήσεις ΙΕΑ για την ενεργειακή ασφάλεια.

Το καλοκαίρι της δυσαρέσκειας που καίει τον πλανήτη, alert-ΙΕΑ

Το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ευρώπη δίνει μια πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τον χειμώνα σχετικά με το πόσο περισσότερα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσει να καίει ο πλανήτης, προσθέτοντας παραπάνω αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Αλλά αυτό δεν είναι κάτι μελλοντικό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή την ώρα καθώς επιταχύνεται η κατρακύλα στη βρόμικη ενέργεια, μετά την έναρξη του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

  • Οι ΗΠΑ πιέζουν για περισσότερη παραγωγή πετρελαίου, ώστε να περιορίσουν τις τιμές της βενζίνης που εκτινάσσουν τον πληθωρισμό.
  • Η Ευρώπη κατασκευάζει υποδομές για την υποδοχή περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς εκτοξεύονται οι τιμές φυσικού αερίου και βάζει σε λειτουργία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που κινούνται με λιγνίτη, σπεύδοντας να αντικαταστήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Καθώς η νότια Ευρώπη φλέγεται από δασικές πυρκαγιές που φουντώνουν οι υψηλές θερμοκρασίες, ο καύσωνας στην ηπειρωτική Ευρώπη πλήττει και το νησί τη Βρετανίας, σχολιάζει το Bloomberg. Μπορεί να λειτουργεί ευεργετικά για την τουριστική κίνηση στα παραθαλάσσια θέρετρα, αλλά δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς.

Το Met Office εξέδωσε προειδοποίηση κόκκινου συναγερμού για αυτή την εβδομάδα, με τη νότια Αγγλία να προετοιμάζεται για θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου (104 Fahrenheit) ή υψηλότερες από ποτέ, με τον βαθμό συχνότητας εμφάνισης καύσωνα να ενισχύεται όσο το φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνεται με την καύση των ορυκτών καυσίμων που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το πλήρες αδιέξοδο ενός φαύλου κύκλου, καταστροφικού για τον πλανήτη, που διαιωνίζεται.

Ωστόσο δεν είναι όλα καταστροφικά. Καθώς η Ευρώπη διπλασιάζει τα σχέδιά της για το LNG, η Γερμανία παρήγαγε χθες μια ποσότητα-ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια και πρόκειται να την υπερβεί ξανά αυτή την εβδομάδα καθώς οι θερμοκρασίες κορυφώνονται. Συνολικά, όμως, ο καύσωνας εξακολουθεί να επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. 

Εν μέσω ενός παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων να είναι αχαλίνωτες και τους φόβους για ύφεση να αυξάνονται, ο καύσωνας που σαρώνει τη Γηραιά Ηπειρο μπορεί να φτάσει να συμβολίζει αυτό που διαμορφώνεται σε ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι δυσαρέσκειας στην Ευρώπη.

Προειδοποιήσεις ΙΕΑ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, για να προετοιμαστεί για αυτό που είναι πιθανό να είναι «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας». 

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει κάποια πρόοδο διαφοροποιώντας τον βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία, τυχόν αποστολές από τη χώρα παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης διακοπή, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.

Η προειδοποίηση του Μπιρόλ έρχεται καθώς ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, ανεβάζοντας στα ύψη τη ζήτηση για παραγωγή φυσικού αερίου, ώστε να διατηρηθούν δροσερά τα σπίτια και οι επιχειρήσεις.

Η πίεση στο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ισχυρή καθώς οι άνεμοι υποχωρούν και μειώνουν την παραγωγή αιολικής ενέργειας, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού εμποδίζει την παραγωγή στους πυρηνικούς σταθμούς και η πτώση της στάθμης των ποταμών διακόπτει τη μεταφορά λιγνίτη στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το να βασίζεσαι σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετό. Ακόμη και αν η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν αποστέλλουν ό,τι μπορούν, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική είναι κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα-ρεκόρ, είπε ο Μπιρόλ.

Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες, ή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενόπλοιων LNG, σύμφωνα με τον IEA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v