ΔΝΤ: Βαρύ πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία αν κοπεί το ρωσικό αέριο

Η Ανατολική Ευρώπη και η Ιταλία θα έρχονταν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης αν η Ρωσία διέκοπτε πλήρως τις ροές φυσικού αερίου, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Μικρότερος ο αντίκτυπος για την ελληνική οικονομία.

ΔΝΤ: Βαρύ πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία αν κοπεί το ρωσικό αέριο

Το κλείσιμο της κάνουλας του ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε βαριά ύφεση στην Ανατολική Ευρώπη και την Ιταλία, αν οι χώρες σε όλο τον κόσμο αποθήκευαν τις προμήθειές τους, προειδοποίησε το ΔΝΤ την Τρίτη.

Το Ταμείο προέβλεψε ότι αν δεν υπάρξει διαμοιρασμός των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μεταξύ των χωρών και οι τιμές δεν συγκρατηθούν τεχνητά χαμηλά, οποιαδήποτε ενέργεια της Ρωσίας να σταματήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης θα πυροδοτούσε συρρίκνωση του ΑΕΠ άνω του 5% τον επόμενο χρόνο στην Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ιταλία.

Το 42% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ε.Ε. προέρχονται από τη Ρωσία, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι ρωσικές ροές παρέχουν περισσότερο από το 50% των εισαγωγών φυσικού αερίου για οκτώ χώρες της Ε.Ε.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, μια διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου γίνεται όλο και πιο πιθανή μετά την εισβολή του στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει περιορίσει τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται από τη Ρωσία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα έως τη Γερμανία, κατά 60% τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι φόβοι ότι δεν θα ενεργοποιήσει ξανά τις προμήθειες αυτή την Πέμπτη μετά την προγραμματισμένη συντήρηση.

Η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου έχει ήδη μειωθεί κατά 9% φέτος, διαγράφοντας 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ της ΕΕ, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ωστόσο, οι προβλέψεις του Ταμείου δείχνουν ότι χωρίς μετριασμούς, ο πόνος θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερος το χειμώνα. Οι Βρυξέλλες πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να καλέσουν τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση «άμεσα».

Το ΔΝΤ  εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να διαχειριστεί έναν περιορισμό των ρωσικών προμηθειών κατά 70%, αλλά θα υπήρχαν ελλείψεις αν επιβαλλόταν πλήρης διακοπή στις εξαγωγές. Οι ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο θα έχουν πρόσβαση σε προμήθειες μεταξύ 15% με 40% κάτω από τις ανάγκες τους.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία είχαν πολύ υψηλή χρήση ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η Ιταλία είναι ευάλωτη λόγω της υψηλής χρήσης φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζει το Ταμείο.

Οι χειρότερες επιπτώσεις θα προέκυπταν στην περίπτωση που δεν μοιραζόταν το φυσικό αέριο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, τόσο λόγω δυσκολιών στη μεταφορά όσο και αποθήκευσης των αποθεμάτων από μεμονωμένα κράτη.

Για τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ικανή πρόσβαση στις διεθνείς προμήθειες LNG, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες, οδηγώντας σε περιορισμό της ανάπτυξης κατά λιγότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v