Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Σήμερα αναμένεται να φτάσει η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, αψηφώντας τις απειλές του Πεκίνου. Αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στο στενό της Ταϊβάν, πλησιάζοντας τη μέση γραμμή που το χωρίζει.

Συναγερμός για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι αναμένεται να προσγειωθεί στην Ταϊβάν σήμερα, αψηφώντας τις κινεζικές απειλές, ένα ταξίδι που θα την έκανε την Αμερικανίδα πολιτικό στην υψηλότερη βαθμίδα που θα επισκεφθεί το νησί εδώ και 25 χρόνια.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Πελόζι αναμένεται να φτάσει στις 22:20 τοπική ώρα (17:00΄ώρα Ελλάδος) με ιδιωτικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Σονγκσάν, σύμφωνα με τους Liberty Times, ένα από τα πολλά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα της προέδρου της Ταϊβάν Tsai Ing-wen. Σε τακτική ενημέρωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις εικασίες σχετικά με το ταξίδι της Πελόζι.

«Η Ταϊβάν καλωσορίζει πάντα διεθνείς επισκέπτες που έρχονται στην Ταϊβάν για να κατανοήσουν καλύτερα την Ταϊβάν και να δείξουν την υποστήριξή τους στην Ταϊβάν», είπε στους δημοσιογράφους η Joanne Ou, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στο στενό της Ταϊβάν, πλησιάζοντας τη «μέση γραμμή» που το χωρίζει, σύμφωνα με Ταϊβανέζο αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, υπενθυμίζοντας στην Ταϊπέι ότι η αεροπορία του Πεκίνου θα μπορούσε να φτάσει στο νησί μέσα σε λίγα λεπτά.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της, έχει υποσχεθεί μια απροσδιόριστη στρατιωτική απάντηση σε οποιαδήποτε επίσκεψη Πελόζι που κινδυνεύει να πυροδοτήσει κρίση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε την περασμένη εβδομάδα στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι «θα διαφυλάξει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας» και ότι «όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί».

Η Πελόζι πραγματοποίησε την Τρίτη συναντήσεις στη Μαλαισία, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία η οποία ξεκίνησε μια μέρα νωρίτερα στη Σιγκαπούρη. Άτομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν μετά τη Μαλαισία, προτού κατευθυνθεί στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

 

Η Αμερικανίδα πολιτικός θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Ταϊβάν την Τετάρτη το πρωί και θα γευματίσει με την πρόεδρο της Ταϊβάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Apple Daily.

Αν όντως επιβεβαιωθεί η επίσκεψή της, θα γίνει η πρώτη πολιτικός των ΗΠΑ σε υψηλή βαθμίδα που θα επισκεφθεί την Ταϊβάν από τότε που ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς το έκανε το 1997. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian δήλωσε τη Δευτέρα ότι το γεγονός ότι η Πελόζι είναι η Νο. 3 αξιωματούχος στις ΗΠΑ κάνει το ταξίδι της ιδιαίτερα ευαίσθητο, επαναλαμβάνοντας ότι ο στρατός «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια».

Η Ταϊβάν είναι «αποφασισμένη» να αμυνθεί έναντι των απειλών της Κίνας

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «αποφασισμένες», «ικανές» και «πεπεισμένες» ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη νήσο έναντι των αυξημένων απειλών της Κίνας, με φόντο την πιθανή επίσκεψη της Νάνσι Πελόσι, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στη χώρα.

«Προετοιμάζουμε σχολαστικά διάφορα σχέδια και θα αναπτυχθούν επαρκή στρατεύματα για να αντιμετωπιστεί (...) η απειλή που τίθεται από τον εχθρό», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ετοιμάζονται καταφύγια στην Ταϊβάν

Η Ταϊβάν θέτει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγι. Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν την σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα, σε υπόγειους χώρους όπως χώροι στάθμευσης, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και υπόγεια εμπορικά κέντρα.

Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της. 

Το Πεκίνο σε επικοινωνία με την Ουάσινγκτον

Η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνίνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ουάσινγκτον σχετικά με την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η Χουά Τσουνίνγκ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την «ευθύνη» μιας επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και ότι θα κληθούν «να πληρώσουν το τίμημα».

«Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την ευθύνη (των συνεπειών) και θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της προσβολής της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ: Η επίσκεψη της θα υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις

Ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν θα υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Ζανγκ Τζουν Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

“Μία τέτοια επίσκεψη είναι προφανώς πολύ επικίνδυνη και πολύ προκλητική,” δήλωσε ο Ζανγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της κινεζικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Αύγουστο. “Αν μία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιηθεί θα υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.”

Κρεμλίνο: «Πρόκληση» η επίσκεψη Πελόζι στην Ταιβάν

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα ότι η αναμενόμενη επίσκεψη από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν θέτει τις ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα και θα προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή. 

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα φτάσει ή όχι εκεί, αλλά τα πάντα σε αυτή την περιοδεία και η πιθανή επίσκεψη στην Ταϊβάν είναι καθαρά προκλητική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Πελόζι να μην επισκεφθεί την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί δικό της έδαφος. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η επίσκεψη Πελόζι θα παραβιάσει την αρχή της μίας Κίνας που η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να σεβαστεί

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v