Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Ταϊβάν η Πελόζι, σφοδρή αντίδραση της Κίνας

Το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας. Κάλεσε την Ουάσιγκτον να μην συνεχίσει σε αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι. Αναγγελία για στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν. Το μήνυμα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην Ταϊβάν η Πελόζι, σφοδρή αντίδραση της Κίνας

Το αεροπλάνο που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν υποδέχτηκε την Πελόζι κατά την έξοδο της από το αεροσκάφος.

«Η αλληλεγγύη των ΗΠΑ με τον λαό της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ» διαμήνυσε η Πελόζι κατά την άφιξή της.

Αμέσως μετά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν συνιστά σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κίνας.

«Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα αφανιστούν από αυτή» προειδοποίησε το κινεζικό υπουργείου Εξωτερικών και κάλεσε τις ΗΠΑ να μην συνεχίσουν σε αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι. 

Εν τω μεταξύ, κινεζικά κρατικά μέσω ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η Κίνα θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν στις 4 με 7 Αυγούστου, μετά την αποχώρηση της Πελόζι από το νησί. Οι ασκήσεις θα διενεργηθούν σε περιοχή που ουσιαστικά περικυκλώνει την Ταϊβάν και θα περιλαμβάνουν και πραγματικά πυρά. 

Tα στρατιωτικά γυμνάσια θα είναι η μεγαλύτερη επίδειξη κινεζικής στρατιωτικής ισχύος στην Ταϊβάν από το 1995, όταν το Πεκίνο πραγματοποίησε δοκιμές πυραύλων ως απάντηση στην πρώτη επίσκεψη δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ. 

Η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η επίσκεψη της Πελόζι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για την Κίνα, μια ημέρα μετά την 95η επέτειο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και λίγους μήνες από το 20ο Συνέδριο του Κόμματος, στο οποίο ο Σι αναμένεται να εξασφαλίσει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία.

Ο Σι Τζινπίνγκ έχει καταστήσει την «αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους» στρατηγική προτεραιότητα και η προσπάθεια να τεθεί η Ταϊβάν υπό την κυριαρχία του Πεκίνου έχει θεωρηθεί ως ο πυρήνας της νομιμότητας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήριε την επίσκεψή της Πελόζι ως «σοβαρή πολιτική πρόκληση» στην οποία αντιτίθεται σθεναρά.

«Η Κίνα θα λάβει σίγουρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα ως απάντηση στην επίσκεψη. Όλες οι συνέπειες που προκύπτουν από αυτό πρέπει να βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις "αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν"» υπογράμμισε.

Νωρίτερα, αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στο στενό της Ταϊβάν, πλησιάζοντας τη «μέση γραμμή» που το χωρίζει, σύμφωνα με Ταϊβανέζο αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, υπενθυμίζοντας στην Ταϊπέι ότι η αεροπορία του Πεκίνου θα μπορούσε να φτάσει στο νησί μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι «θα διαφυλάξει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας» και ότι «όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί».

Αναλυτικά αποσπάσματα από την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κίνας

Στις 2 Αυγούστου, αδιαφορώντας για την έντονη αντίδραση της Κίνας, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της "μίας Κίνας" και των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ. Έχει σοβαρό αντίκτυπο στην πολιτική βάση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στέλνει ένα σοβαρά λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για «ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και το καταδικάζει αυτό αυστηρά, ενώ έχει προβεί σε διάβημα και έντονη διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο τμήμα της επικράτειας της Κίνας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα. Αυτό έχει αναγνωριστεί σαφώς από το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών του 1971. Από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, 181 χώρες έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα βάσει της αρχής της μίας Κίνας. Η αρχή της μίας Κίνας είναι μια καθολική συναίνεση της διεθνούς κοινότητας και βασικός κανόνας στις διεθνείς σχέσεις.

Το 1979, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν μια σαφή δέσμευση στο Κοινό Ανακοινωθέν Κίνας-ΗΠΑ για την Καθιέρωση Διπλωματικών Σχέσεων: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναγνωρίζουν την Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας. Στο πλαίσιο αυτό, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών θα διατηρήσει πολιτιστικές, εμπορικές και άλλες ανεπίσημες σχέσεις με τον λαό της Ταϊβάν". Το Κογκρέσο, ως μέρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, είναι εγγενώς υποχρεωμένο να τηρεί αυστηρά την πολιτική μιας Κίνας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και να απέχει από οποιεσδήποτε επίσημες ανταλλαγές με την περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας. Η Κίνα είναι από παλιά αντίθετη στην επίσκεψη μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ταϊβάν και η εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ έχει την ευθύνη να σταματήσει μια τέτοια επίσκεψη. Δεδομένου ότι η Πρόεδρος Πελόζι είναι ο εν ενεργεία ηγέτης του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η επίσκεψή της και οι δραστηριότητές της στην Ταϊβάν, με οποιαδήποτε μορφή και για οποιονδήποτε λόγο, είναι μια μεγάλη πολιτική πρόκληση. Η Κίνα δεν το αποδέχεται απολύτως και ο κινεζικός λαός το απορρίπτει απολύτως.

Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό και ευαίσθητο θέμα στην καρδιά των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ. Τα στενά της Ταϊβάν αντιμετωπίζουν έναν νέο γύρο εντάσεων και σοβαρών προκλήσεων και η θεμελιώδης αιτία είναι οι επανειλημμένες κινήσεις των αρχών της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών για αλλαγή του status quo. Οι αρχές της Ταϊβάν εξακολουθούν να ζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ατζέντα τους για την ανεξαρτησία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα. Αυτές οι κινήσεις, όπως το παιχνίδι με τη φωτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν.

Η θέση της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού στο ζήτημα της Ταϊβάν ήταν συνεπής. Είναι η σταθερή δέσμευση των περισσότερων από 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων να διαφυλάξουν αποφασιστικά την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Είναι κοινή φιλοδοξία και ιερή ευθύνη όλων των Κινέζων γιων και κορών να πραγματοποιήσουν την πλήρη επανένωση της πατρίδας. Η βούληση του λαού δεν πρέπει να αμφισβητηθεί και η τάση των καιρών δεν μπορεί να αντιστραφεί. Καμία χώρα, καμία δύναμη και κανένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να υποτιμά τη σταθερή αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού να υπερασπιστεί την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχει την εθνική επανένωση και αναζωογόνηση. Η Κίνα θα λάβει οπωσδήποτε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα ως απάντηση στην επίσκεψη. Όλες οι συνέπειες που προκύπτουν από αυτό πρέπει να βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύο μεγάλες χώρες. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον έγκειται μόνο στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη, τη μη αντιπαράθεση και τη συνεργασία που κερδίζει. Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας και καμία άλλη χώρα δεν δικαιούται να ενεργεί ως δικαστής για το ζήτημα της Ταϊβάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v