Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγνκόλα: Ο απερχόμενος πρόεδρος προηγείται στις εκλογές

Με καταμετρημένο τουλάχιστον το 86% των ψήφων, το Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας, πρώην μοναδικό και πανίσχυρο κόμμα, που κυβερνούσε τη χώρα από το 1975, προηγείται με το 52,08% των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Αγνκόλα: Ο απερχόμενος πρόεδρος προηγείται στις εκλογές

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ζοάο Λουρένσο οδεύει σήμερα προς τη νίκη στην Ανγκόλα έναντι του χαρισματικού αντιπάλου του της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα μερικά ακόμη αποτελέσματα που περιλαμβάνουν όμως τη μεγάλη πλειονότητα των ψήφων στην πιο αμφιλεγόμενη ψηφοφορία στην ιστορία της χώρας.

Με καταμετρημένο τουλάχιστον το 86% των ψήφων, το Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας (MPLA), πρώην μοναδικό και πανίσχυρο κόμμα, που κυβερνούσε τη χώρα από το 1975, προηγείται με το 52,08% των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Όμως η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα ιστορικό σκορ: η Εθνική Ένωση για την πλήρη Ανεξαρτησία της Ανγκόλας (Unita) κερδίζει προς το παρόν το 45,98% των ψήφων. Το πρώην ανταρτικό κίνημα, που ελκύει την απογοητευμένη νεολαία και τους ξεχασμένους της ανάπτυξης, έχει ήδη την πλειοψηφία στην πρωτεύουσα Λουάντα, με τουλάχιστον το 77% των ψήφων.

Δεν υπάρχουν προεδρικές εκλογές στην Ανγκόλα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου που κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές γίνεται αρχηγός του κράτους.

Οι παρατηρητές είχαν προαναγγείλει μια ψηφοφορία στήθος με στήθος, αν και ο απερχόμενος πρόεδρος, ο 68χρονος Ζοάο Λουρένσο, εμφανιζόταν ως φαβορί. Το MPLA χάνει ολοένα σε δημοτικότητα σε μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους η οποία όμως παραμένει βυθισμένη σε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Αναζωογονημένη τα τελευταία χρόνια από έναν ηγέτη, τον 60χρονο Ανταλμπέτρο Κόστα Τζούνιορ, η αντιπολίτευση διεύρυνε τη βάση της συνεργαζόμενη με άλλα κόμματα. Χθες βράδυ, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δήλωναν "σίγουροι" για τη νίκη και "ήρεμοι".

"Αναμένουμε τα πραγματικά αποτελέσματα, ελπίζω ακόμη", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζοζέ Βιέιρα Μανουέλ, 28 ετών, μηχανικός στην πρωτεύουσα Λουάντα και υποστηρικτής της Unita.

Με την υπόσχεση μεταρρυθμίσεων, ο αντιπολιτευόμενος που έχει τη φήμη καλού ρήτορα γοητεύει επίσης τη νεολαία των πόλεων, η οποία είναι λιγότερο προσκολλημένη στο MPLA και κληρονομεί μια χώρα υπονομευμένη από δεκαετίες διαφθοράς υπό την προεδρία του Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος (1979-2017).

Η ηλικιακή ομάδα από 10 ως 24 ετών αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του πληθυσμού, σύμφωνα με τα δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Σάντος, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα στην Ισπανία, κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια προς όφελος της οικογένειάς του και των οικείων του. Αναμένεται να ταφεί την Κυριακή.

Ωστόσο με ένα κυβερνών κόμμα που ελέγχει την εκλογική διαδικασία και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, η αντιπολίτευση και ένα μέρος της κοινής γνώμης αναρωτιούνται σχετικά με τις πιθανότητες να υπάρξει νοθεία.

"Η εκλογική επιτροπή είναι συνεργός του MPLA. Η χώρα δεν θα αλλάξει, είναι πάντα η ίδια ιστορία", είπε ο Ζόρζε, 40 ετών, μηχανικός.

Περίπου 14,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες χθες, Τετάρτη -- κανένα επεισόδιο δεν έχει αναφερθεί.

Το ποσοστό συμμετοχής δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Όμως ορισμένα εκλογικά τμήματα, που ήταν εντελώς άδεια, έκλεισαν πριν από το τέλος της ψηφοφορίας που είχε οριστεί για τις 20:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP. Η καταμέτρηση ξεκίνησε χθες το βράδυ.

Το 2017, το MPLA είχε εξασφαλίσει μια άνετη νίκη με 61% των ψήφων. Το κόμμα είχε καταλάβει 150 από τις 220 έδρες της Βουλής, δηλ. πάνω από τα απαραίτητα δύο τρίτα των εδρών που του επιτρέπουν να περνάει νομοσχέδια χωρίς την υποστήριξη άλλου κόμματος.

Καθαρό προϊόν του κόμματος που γαλουχήθηκε στον μαρξισμό-λενινισμό, ο Ζοάο Λουρένσο, έγινε πρόεδρος. Εξέπληξε διαπερνώντας ένα σύστημα με μια τεράστια εκστρατεία κατά της διαφθοράς και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, που χαιρετίστηκαν στο εξωτερικό, για την αποδέσμευση μιας οικονομίας εξαρτημένης από το πετρέλαιο.

Αλλά για ένα μεγάλο μέρος των 33 εκατ. Ανγκολέζων, δεν έχουν τηρηθεί όλες οι υποσχέσεις. Ο πληθωρισμός που καλπάζει, η σοβαρή ξηρασία και το υψηλό κόστος ζωής τροφοδοτούν την αγανάκτηση των πολιτών στην πρώην πορτογαλική αποικία που παραμένει μία από τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v