Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Moderna κάνει μήνυση σε Pfizer/BioNTech για «κλοπή» της τεχνολογίας mRNA

Βγήκαν τα μαχαίρια ανάμεσα στους φαρμακευτικούς κολοσσούς, τώρα που πέρασε η κορύφωση της πανδημίας. Παραβίασαν τις πατέντες μας, ισχυρίζεται η Moderna και στρέφεται στα δικαστήρια.

H Moderna κάνει μήνυση σε Pfizer/BioNTech για «κλοπή» της τεχνολογίας mRNA

Μήνυση εναντίον της Pfizer και της BioNTech για αντιγραφή της «καινοτόμου τεχνολογίας» του εμβολίου κατά της Covid-19 καταθέτει η Moderna, προκαλώντας νομική σύγκρουση μεταξύ φαρμακευτικών γιγάντων που πρωταγωνιστούν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Η Moderna δήλωσε ότι θα ζητήσει αποζημίωση για παραβίαση πολλών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προστατεύουν την τεχνολογική της πλατφόρμα RNA, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Η αμερικανική εταιρεία, διευκρίνισε, δεν θα προσπαθήσει να αποκλείσει το εμβόλιο BioNTech/Pfizer από την αγορά ή να επιδιώξει ασφαλιστικά μέτρα κατά των μελλοντικών πωλήσεων, λόγω του σωστικού ρόλου που διαδραματίζει στην πανδημία.

Ωστόσο, ανέφερε ότι αναμένει από τους ανταγωνιστές Pfizer και BioNTech να σεβαστούν την πνευματική της ιδιοκτησία και θα διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματα μέσω αγωγών στα δικαστήρια ΗΠΑ και Γερμανίας.

«Καταθέτουμε αυτές τις αγωγές για να προστατεύσουμε την καινοτόμο τεχνολογική πλατφόρμα mRNA στην οποία πρωτοστατήσαμε και επενδύσαμε δισεκατομμύρια δολάρια, κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας Covid-19», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ.

Όπως είπε, η Moderna συνεχίζει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα mRNA για την ανάπτυξη φαρμάκων για την πρόληψη του HIV, της γρίπης και άλλων ασθενειών και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αδειοδοτήσει την τεχνολογία της σε ανταγωνιστές με εμπορικά θεμιτούς όρους.

Η απόφαση της Moderna να μηνύσει τους μεγαλύτερους αντιπάλους της σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση της μάχης πνευματικής ιδιοκτησίας για τα δικαιώματα στο mRNA, μια τεχνολογία που διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει έναν ιό με βάση μέρος του γενετικού του κώδικα.

Μικρότερες εταιρείες έχουν ήδη καταθέσει σειρά αξιώσεων κατά των Pfizer, BioNTech αλλά και Moderna για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τη χρήση του mRNA.

Το διακύβευμα είναι υψηλό, αναφέρουν οι Financial Times, καθώς οι τρεις εταιρείες προβλέπουν πωλήσεις εμβολίων ύψους 52 δισ. δολ. το 2022, σύμφωνα με την Airfinity, εταιρεία ανάλυσης δεδομένων υγείας. Μια σειρά από εταιρείες επιδιώκουν επίσης να αναπτύξουν νέα φάρμακα που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA.

Ο Κέβιν Νούναν, δικηγόρος που ειδικεύεται σε αγωγές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, είπε ότι δεν είναι έκπληξη που έρχονται σ' αυτό το στάδιο της πανδημίας οι αγωγές. «Δίσταζαν να κάνουν μήνυση στην κορύφωση της πανδημίας, για να μη φανεί ότι θα εμπόδιζαν την παραγωγή εμβολίων».

Καθώς περνάει η άμεση κρίση, όμως, οι εταιρείες προσπαθούν να προστατεύσουν τις επενδύσεις που είχαν κάνει στην τεχνολογία mRNA πριν από την πανδημία και πλέον προχωρούν σε αγωγές για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμπλήρωσε.

Η Moderna είπε ότι θα ζητήσει αποζημίωση μόνο από την Pfizer και τημ BioNTech για πωλήσεις που έχουν καταχωρηθεί μετά τις 8 Μαρτίου, κάτι που όπως τόνισε, είναι σύμφωνο με προηγούμενη δέσμευσή της να μη διεκδικήσει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας. Ούτε θα ζητήσει αποζημίωση για τις πωλήσεις εμβολίων σε 92 φτωχές χώρες.

Η μετοχή της Pfizer υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ της BioNTech κατά 2% πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Παρασκευής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v