Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιαπωνία εξοπλίζεται: Διπλάσιες αμυντικές δαπάνες στα $39,5 δισ.

Εγκαταλείπει το αντιμιλιταριστικό δόγμα. Η μεγαλύτερη αύξηση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σκαρφαλώνει στην τρίτη θέση παγκοσμίως, στριμωγμένη από Κίνα, Ρωσία και Βόρεια Κορέα.

Η Ιαπωνία εξοπλίζεται: Διπλάσιες αμυντικές δαπάνες στα $39,5 δισ.

Στη μεγαλύτερη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της από το τέλος του πολέμου προχωρά η Ιαπωνία, βάζοντας ρότα ώστε να μπει στο κλαμπ των χωρών με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο.

Το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα, μεταδίδει το Bloomberg, επιδιώκει να διπλασιάσει τις δαπάνες σε βάθος πενταετίας από 5,4 τρισ. γιεν (39,5 δισ. δολάρια) φέτος, οδηγώντας τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου από την ένατη στην τρίτη θέση παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου SIPRI της Στοκχόλμης, που παρακολουθεί τις αμυντικές δαπάνες.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι κινεζικές πολεμικές ιαχές για την Ταϊβάν και τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας έχουν προκαλέσει συναγερμό στην Ιαπωνία, αυξάνοντας τη δημόσια υποστήριξη για περισσότερες δαπάνες. Αυτές οι τρεις χώρες με πυρηνικά όπλα, που γειτνιάζουν στην Ιαπωνία, διαθέτουν επίσης τρεις από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο, με συνολικά 5,5 εκατομμύρια προσωπικό, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο στρατός της Ιαπωνίας μετρά μόλις 231.000 άτομα.

Πέρα από την απλή αγορά όπλων, η Ιαπωνία θα ξοδέψει περισσότερα και σε αυξήσεις μισθών, πυρομαχικά, ανταλλακτικά και logistics.

Η Κίνα υπενθύμισε τι παίζεται, εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους που προσγειώθηκαν κοντά στα νοτιοδυτικά νησιά της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια ελιγμών γύρω από την Ταϊβάν αυτόν τον μήνα. Ο Κισίντα έχει προειδοποιήσει ότι μια αντιπαράθεση στα στενά της Ταϊβάν θα είχε τεράστιες συνέπειες για την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία έχει παραδοσιακά διατηρήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό στο 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, βασιζόμενη στην «πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ.

Το νέο υλικό θα περιλαμβάνει βελτιωμένους πυραύλους και συστήματα ραντάρ που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν πυραύλους από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, καθώς και την εισαγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης. Η Ιαπωνία σχεδιάζει να αποκτήσει οπλοστάσιο περίπου 1.000 πυραύλων που μπορούν να εκτοξευθούν από πλοία και αεροπλάνα και να φτάσουν στη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η από κοινού ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς με τη Βρετανία. Περισσότερα πολεμικά πλοία, ωστόσο, δεν είναι στα σκαριά.

Ο διπλασιασμός των αμυντικών δαπανών θα μπορούσε να εκτοξεύσει την Ιαπωνία στην τρίτη θέση της λίστας

Η Ιαπωνία αυξάνει σταδιακά τις αμυντικές της δαπάνες την τελευταία δεκαετία, μετά από την αλλαγή πολιτικής που ξεκίνησε από τον εκλιπόντα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε το 2012.

Τα σχέδια έχουν συναντήσει θετική δημοσκοπική υποδοχή από τους πολίτες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το 50% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Jiji Press εγκρίνει την αύξηση των δαπανών. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι θεωρούν υπερβολικό τον διπλασιασμό των κονδυλίων, στην πιο υπερχρεωμένη χώρα του κόσμου.

Η διάσταση απόψεων σχετικά με την έκταση της αλλαγής πλεύσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πολιτική αντιπαράθεση, δήλωσε η Aurelia George Mulgan, καθηγήτρια ιαπωνικής πολιτικής και περιφερειακής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. 

Παράλληλα, ορισμένοι προειδοποιούν ότι η ενίσχυση του στρατού μπορεί να μην επιτύχει τα αποτελέσματα που ελπίζει η Ιαπωνία, εκτός εάν συνοδεύεται από την ενδεδειγμένη διπλωματική και οικονομική πολιτική.

«Η χώρα δεν μπορεί να γίνει πιο ασφαλής απλώς αυξάνοντας τις αμυντικές της δαπάνες», δήλωσε ο Ναόκο Αόκι, συνεργάτης του Atlantic Council Asia Security Initiative. «Η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων θα μπορούσε να φανεί απειλητική για άλλους στην περιοχή, οδηγώντας τους να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v