ΟΠΕΚ+: Ρωσικό βέτο στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Κόντρα στις προτάσεις του Ριάντ και την αγωνία της Δύσης. Ποια η οπτική της Μόσχας, πώς επιδρούν οι παράγοντες Κίνα και Ιράν. Προς σταθεροποίηση της παραγωγής κινείται η απόφαση της Δευτέρας.

ΟΠΕΚ+: Ρωσικό βέτο στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Η Ρωσία δεν υποστηρίζει ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής πετρελαίου την τρέχουσα περίοδο, ενώ είναι πιθανό ο ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του, μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διευρυμένου οργανισμού αύριο Δευτέρα, γράφει η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές και προσθέτοντας ότι η η Μόσχα προχωρά σε ελιγμούς για να εμποδίσει τις δυτικές προσπάθειες να περιοριστούν τα πετρελαϊκά της έσοδα.

Η ρωσική αντίθεση στη μείωση της παραγωγής τονίζει τη συζήτηση εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων υπό την ηγεσία της Μόσχας, καθώς οι καταναλωτές πετρελαίου παγκοσμίως προετοιμάζονται για μια αναμέτρηση με το Κρεμλίνο για την τιμή του αργού αυτόν τον χειμώνα. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πλήττοντας τους δυτικούς καταναλωτές και γεμίζοντας τα ταμεία της Μόσχας.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του Οργανισμού, πρότεινε πρόσφατα να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής αντίθετα προς την πίεση βασικών καταναλωτών όπως οι ΗΠΑ να αυξηθεί η προσφορά, πόσο μάλλον που εντείνονται οι ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Τα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Δημοκρατία του Κονγκό, το Σουδάν και η Ισημερινή Γουινέα δήλωσαν ανοιχτά στην ιδέα του Ριάντ, καθώς ήδη αντλούν όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορούν και οι τιμές έχουν πέσει τις τελευταίες εβδομάδες. Η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ συχνά ανεβάζει τις τιμές.

Ωστόσο, η Ρωσία ανησυχεί ότι μια μείωση της παραγωγής θα περνούσε το μήνυμα στους αγοραστές πετρελαίου ότι η προσφορά αργού υπερβαίνει την παγκόσμια ζήτηση - κάτι που θα μείωνε την επιρροή της σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλες εκπτώσεις, συνεχίζει η WSJ. Αν και η Μόσχα επωφελήθηκε από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανησυχεί περισσότερο για τη διατήρηση της επιρροής της στις διαπραγματεύσεις με Ασιάτες αγοραστές που προτιμούν όλο και περισσότερο το ρωσικό αργό, τη στιγμή που Ευρώπη και ΗΠΑ το αποφεύγουν.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε σε μια μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής.

Επίσης, τα μέλη ανησυχούν ότι το Ιράν μπορεί να επαναφέρει το δικό του αργό πετρέλαιο που βρίσκεται υπό κυρώσεις, εάν προκύψει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να αποδυναμωθεί εάν ο κόσμος εισέλθει σε ύφεση ή εάν οι περιορισμοί της Κίνας λόγω Covid-19 πυροδοτήσουν νέα οικονομική επιβράδυνση στη χώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v