Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλιματική αλλαγή: Ακραίος κίνδυνος για το 71% της παραγωγής τροφίμων ως το 2045

Θα επηρεαστούν 64 χώρες, φυσικά στην Αφρική αλλά και σε Ευρώπη και σε περιοχές των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας. Πιο ευάλωτοι στους ακραίους καύσωνες οι αγρότες, κίνδυνοι κοινωνικοπολιτικής αστάθειας, τι είναι το θερμικό στρες.

Κλιματική αλλαγή: Ακραίος κίνδυνος για το 71% της παραγωγής τροφίμων ως το 2045

Οι καύσωνες, που ήδη αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαν να θέσουν τον αγροτικό τομέα σε κατάσταση «ακραίου κινδύνου» έως το 2045, σε πάνω από εξήντα χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της παραγωγής τροφίμων, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η βρετανική εταιρεία ανάλυσης κινδύνων Verisk Maplecroft.

Το «θερμικό στρες», που συνδυάζει τα επίπεδα θερμοκρασίας και τη δυσκολία εργασίας σε εξωτερικούς χώρους κάτω από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, έχει ήδη φτάσει στο επίπεδο «ακραίου κινδύνου» σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, παγκόσμιου αγροτικού κολοσσού.

Οι μελλοντικές προβλέψεις, που βασίζονται σ' ένα σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, δείχνουν ότι μέχρι το 2045 θα επηρεαστούν από τον «ακραίο κίνδυνο» 64 χώρες, που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 71% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.

Ανάμεσά τους, μεγάλοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων - σταθερά η Ινδία, αλλά και η Κίνα, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ.

«Με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και του θερμικού στρες, θα δούμε την παραγωγή να επηρεάζεται σε πιο εύκρατες χώρες», εξηγεί ο Γουίλ Νίκολς, επικεφαλής του τομέα κλίματος και ανθεκτικότητας στη Verisk Maplecroft.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία ότι οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές, που εύλογα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, θα είναι εφεξής πολύ πιο ευάλωτοι απέναντι στους καύσωνες», δήλωσε στο AFP.

Η Ινδία, που αντιπροσώπευε το 12% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων το 2020, είναι η μοναδική μεγάλη γεωργική δύναμη που βρίσκεται ήδη στην κατηγορία «ακραίου κινδύνου», επομένως εξαρτάται υπερβολικά από ένα πλούσιο γεωργικό εργατικό δυναμικό.

Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες στην παραγωγικότητα και να επηρεάσουν έμμεσα τις οικονομικές ισορροπίες συγκεκριμένων χωρών, πυροδοτώντας κρίσεις με πιθανές συνέπειες στην κοινωνικοπολιτική σταθερότητα.

Στις προβλέψεις για το 2045, εννέα από τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο βρίσκονται στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Γκάνας, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού κακάο στον κόσμο.

Μεταξύ των 20 πιο απειλούμενων χωρών είναι επίσης μεγάλοι ασιατικοί παραγωγοί ρυζιού, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη ή το Βιετνάμ, όπου μάλιστα πολλοί αγρότες εργάζονται ήδη τη νύχτα στους ορυζώνες για να αποφύγουν την υπερβολική ζέστη.

Επίσης, στις χώρες που αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη κατ' αναλογία αύξηση κινδύνου έως το 2045 συγκαταλέγονται και επτά ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v