Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Δεκαπλασιάστηκαν τα ηλιακά πάνελ στις στέγες των σπιτιών

Ξεπηδούν σαν μανιτάρια τα φωτοβολταϊκά, εκτοξεύοντας το ποσοστό ηλιακής ιδιοκατανάλωσης στη χώρα. Το παράδειγμα θα μιμηθούν και τα δημόσια κτίρια. Το πλεονέκτημα της ηλιοφάνειας και η «ιστορική ευκαιρία» της ενεργειακής κρίσης.

Ισπανία: Δεκαπλασιάστηκαν τα ηλιακά πάνελ στις στέγες των σπιτιών

Στέγες ηλιακής ενέργειας ξεπηδούν μαζικά φέτος στην Ισπανία, δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση στην ηλιόλουστη χώρα και ενώ αυξάνονται οι δαπάνες για άλλες μορφές ενέργειας, γράφει το Bloomberg.

Οι εγκαταστάσεις έχουν δεκαπλασιαστεί ήδη εντός του 2022, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό TV3. Σε σύγκριση με το 2018, η χώρα κατέγραψε αύξηση 410%, πρόσθεσε.

Εν μέσω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη που έχει εξωθήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ, η Ισπανία στράφηκε στον ήλιο, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των καταναλωτών από τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ενέργειας.

Οι ευνοϊκοί κανόνες και τα άφθονα περιθώρια επέκτασης έχουν επιταχύνει τους ρυθμούς, καθώς η ηλιακή ιδιοκατανάλωση αυξήθηκε ήδη κατά 102% το 2021, σύμφωνα με την ισπανική ένωση φωτοβολταϊκών UNEF.

Η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να εξετάσει προτάσεις για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε δημόσια κτίρια, δήλωσε η Ριμπέρα. «Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τις στέγες μας και τις ώρες ηλιοφάνειας, ώστε να μειώσουμε σημαντικά τη ζήτηση από το ηλεκτρικό δίκτυο», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά επιπλέον 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, αν εγκαθιστούσε επιπλέον 15 τεραβατώρες ηλιακών πάνελ στις στέγες το 2022. Αυτό θα ισοδυναμούσε με 12 έως 15 γιγαβάτ , ανάλογα με την τοποθεσία, εκτιμά το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v