Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To σχέδιο Ζελένσκι για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Πώς θα συγκεντρωθούν τα 750 δισ. δολάρια που απαιτεί το «ουκρανικό σχέδιο Μάρσαλ», πώς θα διασφαλιστεί η διαφάνεια στη διαχείρισή του, αλλά και η προθυμία ιδιωτών και χωρών να «επενδύσουν».

To σχέδιο Ζελένσκι για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε προ ημερών ότι στη χώρα σχηματίστηκε μια ομάδα τραπεζιτών που αναζητά επενδύσεις από ιδιωτικές επιχειρήσεις για να βοηθηθεί η ανάκαμψη της Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα, είπε ο Ζελένσκι, εντοπίστηκαν πάνω από 400 δισ. δολάρια που θα μπορούσαν να επενδυθούν σ' ένα ουκρανικό «σχέδιο Μάρσαλ».

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ είπε στους New York Times ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας θα κόστιζε περίπου 750 δισ. δολάρια και ότι η χώρα ελπίζει να αναπτύξει ένα ταμείο που θα επενδύσει τα χρήματα που συγκεντρώνονται. Αρχική μαγιά θα ήταν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν, ωστόσο η Ουκρανία θέλει και τη βοήθεια ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο Ζελένσκι συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Λάρι Φινκ της BlackRock, ενώ τις επόμενες μέρες θα διεξαχθούν συναντήσεις αξιωματούχων και με άλλα στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων.

«Όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κατανοούν ότι κάθε επένδυσή τους θα μπορούσε να χαθεί από έναν επόμενο πύραυλο», είπε ο Σμιχάλ, γι' αυτό και η Ουκρανία προωθεί την ιδέα μιας διεθνούς πολεμικής ασφάλισης για επενδύσεις στην επικράτειά της.

Σ' αυτό το πλαίσιο, καίρια σημασία θα έχει η διαφάνεια. Η Transparency International, οργανισμός που παρακολουθεί ενέργειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κατέταξε την Ουκρανία στην 122η θέση του δείκτη διαφθοράς μεταξύ 180 χωρών πέρυσι. Ο Σμιχάλ είπε ότι η προσπάθεια ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνοδεύεται από αυστηρές απαιτήσεις κατά της διαφθοράς και ότι είχε ήδη λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τις επενδύσεις που στοχεύουν στην ανάκαμψη της χώρας. Η Ουκρανία, είπε, ανέφερε πώς ξοδεύει την παγκόσμια βοήθεια προς την Παγκόσμια Τράπεζα. Και το ταμείο για την ανάκαμψη, πρόσθεσε ο Σμιχάλ, «θα είναι ανοιχτό στους εταίρους μας, τους οποίους προσκαλούμε να συμμετάσχουν στη διαχείριση και εποπτεία».

Ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα θα συγκεντρώσει η Ουκρανία, πρόκληση θα εξακολουθεί να είναι η γεωγραφία. Σε αντίθεση με τις 16 χώρες που έλαβαν βοήθεια από το αμερικανικό Σχέδιο Μάρσαλ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει έναν γείτονα - τη Ρωσία - που την εποφθαλμιά (και άλλους γείτονες, όπως τη Λευκορωσία, που συμμερίζονται τις απόψεις της Μόσχας). Η κούραση από τον πόλεμο επίσης περιπλέκει την ουκρανική πρωτοβουλία. Ο πληθωρισμός, και ειδικότερα οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, έχει εκτιναχθεί από την έναρξη του πολέμου, μειώνοντας την αποφασιστικότητα ορισμένων δυτικών χωρών να δεσμευτούν σε περαιτέρω παροχή βοήθειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v