Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με +10,6% τρέχουν οι τιμές των βασικών τροφίμων στη Βρετανία

Μαργαρίνη, ζυμαρικά και κονσέρβες γίνονται προϊόντα πολυτελείας στο τραπέζι των βρετανικών σπιτιών. Ρεκόρ πληθωρισμού σε κάθε κατηγορία τροφίμων, στη σκιά της γενικευμένης κρίσης στο κόστος ζωής.

Με +10,6% τρέχουν οι τιμές των βασικών τροφίμων στη Βρετανία

Οι τιμές των τροφίμων στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 10,6% αυτό τον μήνα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να τραβά προς τα πάνω το κόστος βασικών προϊόντων όπως η μαργαρίνη, τα ζυμαρικά ή ο ντοματοπελτές.

Συνολικά, οι καταναλωτές αντιμετώπισαν ανατιμήσεις 5,7% τον Σεπτέμβριο, έναντι 5,1% τον Αύγουστο, στο υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί ο δείκτης British Retail Consortium-NielsenIQ, το 2005, γράφει ο Guardian.

Ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων αυτό τον μήνα έχει ξεπεράσει το 9,3% του Αυγούστου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να ανεβάζει τις τιμές των ζωοτροφών, των λιπασμάτων και των φυτικών ελαίων, με αρνητικές επιπτώσεις σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης.

Τα φρέσκα τρόφιμα καταγράφουν κούρσα +12,1% σε σχέση με πέρυσι, έναντι 10,5% τον Αύγουστο, σε νέο υψηλό στο είδος.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα όπως ζυμαρικά και κονσέρβες ντομάτας έφτασαν στο 8,6%, από 7,8% τον προηγούμενο μήνα, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης και γι' αυτή την κατηγορία.

Οι τιμές έπεσαν μόνο σε προϊόντα που είχαν πλούσια συγκομιδή λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας του καλοκαιριού, όπως τα βατόμουρα.

Εκτός τροφίμων, ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,9% τον Αύγουστο σε 3,3%, κυρίως εξαιτίας του αυξανόμενου μεταφορικού κόστους.

Οι λιανοπωλητές παλεύουν με τεράστιες πιέσεις κόστους από την αδύναμη λίρα, τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και τις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων, το υψηλό μεταφορικό κόστος, τη στενή αγορά εργασίας και το συνολικό σωρευτικό βάρος», δήλωσε η Χέλεν Ντίκινσον, διευθύνουσα σύμβουλος της BRC. «Και, καθώς τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να αυξηθούν 10% τον επόμενο Απρίλιο, οι πιεσμένοι λιανοπωλητές αντιμετωπίζουν επιπλέον αυξήσεις φόρων ύψους 800 εκατ. λιρών».

Η Ντίκινσον κάλεσε την κυβέρνηση να παγώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων επιχειρηματικών δανείων, ώστε οι λιανοπωλητές να μπορούν να περιορίσουν τις αυξήσεις τιμών.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των καταναλωτών που ερωτήθηκαν από τη NielsenIQ αναμένουν πως τους επόμενους τρεις μήνες θα επηρεαστούν «μέτρια ή σοβαρά» από την κρίση κόστους ζωής. Το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από το 57% της αντίστοιχης καλοκαιρινής έρευνας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v