Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Athens Democracy Forum: Ο κρίσιμος ανταγωνισμός Δημοκρατίας-απολυταρχίας

Η δημοκρατία έχει απογοητεύσει τους πολίτες της Δύσης και κάτι θα πρέπει να αλλάξει, τονίζουν οι διανοούμενοι που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Τα προβλήματα της Αφρικής και η Αραβική Ανοιξη.

Athens Democracy Forum: Ο κρίσιμος ανταγωνισμός Δημοκρατίας-απολυταρχίας

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου Athens Democracy Forum, που φέτος κλείνει δέκα χρόνια και διοργανώνεται από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times και με τίτλο «Δέκα χρόνια Δημοκρατίας και τώρα τι;»

Το πάνελ, ομόφωνα, δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι ο κόσμος σήμερα χαρακτηρίζεται από τον ανταγωνισμό δημοκρατίας και απολυταρχίας. Ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Yascha Mounk μάλιστα δήλωσε αυτό που θεώρησε ότι το πάνελ Σακς-Μπαν δεν είπε καθαρά: ανεξάρτητα από την κατανόηση των δύο πλευρών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν εκείνος που αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία, σημειώνοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητηθεί σε όλα τα επίπεδα τι έχει πάει στραβά και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αίτημα για δημοκρατία και ελευθερία, ζητώντας να διαχωρίζουμε πάντως τις κυβερνήσεις από τους πολίτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η συγγραφέας και πολιτική στοχαστής Ece Temelkuran δήλωσε με σαφήνεια ότι η δημοκρατία έχει απογοητεύσει τους πολίτες της Δύσης, κάτι που, όπως είπε, άφησε πολύ χώρο στον λαϊκισμό και στην απολυταρχία που εμφανίζεται καθ’ όλη την ιστορία ως σωτήρας. Συνεχίζοντας τη σκέψη της, ανέφερε ότι σήμερα οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δημοκρατία, δεν ενθουσιάζονται με εκείνη, διότι… κρυώνουν, συμπληρώνοντας ότι η δημοκρατία θέλει δουλειά «από τα κάτω».

Αναφερόμενη στη χώρα της, την Τουρκία, όπου διώκεται, η Ece Temelkuran σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατάφερε μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της εξουσίας του να βασιστεί στην άγνοια, την ανισότητα και τη φτώχεια των πολιτών, που είχαν ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80, προσφέροντάς τους… ψωμί.

Ο Mo Ibrahim, ιδρυτής και επικεφαλής του ομώνυμου ιδρύματος, ξεκίνησε λέγοντας ότι η Δύση δεν κράτησε η ίδια τις υποσχέσεις που έδωσε στην Αφρική για ελευθερία και δημοκρατία, υποσχέσεις που δεν κράτησε όχι μόνο για την αφρικανική ήπειρο αλλά και για τον ίδιο της τον εαυτό. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Ban Ki-moon, δήλωσε με πάσα ευγένεια ότι ο ΟΗΕ είναι δυσλειτουργικός στα ζητήματα που εξέτασε το πάνελ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τυνησίας Mehdi Jomaa αναφέρθηκε στο «μετά» της Αραβικής Άνοιξης, που για τη χώρα του σήμανε πολλά βήματα εκδημοκρατισμού, αλλά, όπως είπε, λείπει η καλή ηγεσία προς έναν λαό που δεν ήταν προετοιμασμένος για το δημοκρατικό πολίτευμα που τόσο είχε ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι βασική μέριμνα πρέπει να δοθεί στην προετοιμασία των επόμενων γενεών ηγετών για την καθιέρωση και την κατοχύρωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v