Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλεισε η συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών υπέγραψαν για πλαφόν στο πετρέλαιο που αποστέλλεται σε χώρες εκτός ΕΕ. Ογδοο πακέτο κυρώσεων κατά Μόσχας. Πληροφορίες για μέτρα υπέρ ναυτιλιακών χωρών, όπως η Ελλάδα.

Εκλεισε η συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς προσπαθούν να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου και να τιμωρήσουν περαιτέρω τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι πρεσβευτές των 27 χωρών υπέγραψαν σήμερα Τετάρτη το προτεινόμενο ανώτατο όριο για την τιμή του πετρελαίου που αποστέλλεται σε χώρες εκτός της Ένωσης ως μέρος του όγδοου πακέτου κυρώσεων του μπλοκ κατά της Μόσχας, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την απόφαση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων που θα έχουν οι κυρώσεις σε χώρες με μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές.

Το ανώτατο όριο τιμής ήταν υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των εταίρων της G7 εδώ και μήνες. Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες είπαν στους Financial Times ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου τιμών δεν περιλαμβάνονται στο όγδοο πακέτο, εν αναμονή της έγκρισης από την G7, και ότι θα απαιτηθεί νέα ομόφωνη συμφωνία για την εφαρμογή τους.

Η ΕΕ συμφώνησε επίσης ότι θα λάβει υπόψη την αποτελεσματικότητα, τη διεθνή ανταπόκριση και τον αντίκτυπο στις δικές της οικονομίες από το ανώτατο όριο τιμών, για να αποφασίσει πώς θα το επιβάλει, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η ΕΕ βρισκόταν υπό πίεση να κλείσει συμφωνία για το νέο πακέτο - το οποίο περιλαμβάνει επίσης περισσότερους περιορισμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών και κυρώσεις σε Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους - ως απάντηση στην κίνηση του Πούτιν να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα. Η προσάρτηση ήρθε μετά από δημοψηφίσματα που οι δυτικές χώρες τα χαρακτήρισαν παράνομα.

Οι κυρώσεις θα τεθούν επίσημα σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, που αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v