Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Κατεβάζει στο μισό τον πήχη της ανάπτυξης η κεντρική τράπεζα

Ανατρέπονται οι προβλέψεις. Στο 1,4% εκτιμάται η αύξηση ΑΕΠ το 2023, ενώ υπερδιπλασιάζονται οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Ισπανία: Κατεβάζει στο μισό τον πήχη της ανάπτυξης η κεντρική τράπεζα

Η Τράπεζα της Ισπανίας μείωσε στο μισό την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της χώρας το επόμενο έτος, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός χτυπά την κατανάλωση και τις επενδύσεις στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το Bloombrg, η κεντρική τράπεζα αναμένει πλέον αύξηση 1,4% του ΑΕΠ το 2023, έναντι πρόβλεψης 2,8% τον Ιούνιο και πολύ κάτω από την εκτίμηση της κυβέρνησης, που μειώθηκε στο 2,1% αυτή την εβδομάδα. Η τράπεζα δεν αναμένει επιστροφή της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2024, έξι μήνες αργότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Η υποβάθμιση «οφείλεται μεταξύ άλλων παραγόντων στους υψηλότερους προβλεπόμενους ρυθμούς πληθωρισμού, στις λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, στην αύξηση της αβεβαιότητας και στην ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεσή της την Τετάρτη.

Η Τράπεζα της Ισπανίας υπερδιπλασίασε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για το 2023 στο 5,6%, ενώ αναμένει ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα επιβραδυνθεί στο 1,9% το 2024, ελαφρώς πάνω από πρόβλεψη 1,8% τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός ρεκόρ στην ευρωζώνη ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης, σε δύο βήματα, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, ώστε να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Ερνάντεθ δε Κος, επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις. Εκτίμησε ότι ένα τελικό επιτόκιο 2,25% έως 2,5% θα μείωνε τον πληθωρισμό στον στόχο 2% της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2024.

Παρόλο που ο πληθωρισμός στην Ισπανία υποχώρησε στο 9,3% τον Σεπτέμβριο, περισσότερο από το αναμενόμενο, η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις των τιμών εξαπλώνονται περίπου στα μισά προϊόντα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει δεσμευτεί για μέτρα στήριξης που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, όπως επιδοτήσεις καυσίμων και φορολογικές περικοπές, προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες από την εκτίναξη των τιμών, εν μέρει χρηματοδοτούμενα από υψηλότερους φόρους στους πλούσιους, τις τράπεζες και τις εταιρείες ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v