Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καίνε σκουπίδια οι Πολωνοί για να ζεσταθούν αυτόν τον χειμώνα

Η έλλειψη καυσίμων και το κόστος ζωής οδηγούν τον κόσμο σε εναλλακτικές λύσεις - μεταξύ αυτών και στα οικιακά απορρίμματα. Η χώρα έχει 40 από τις 100 πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην ΕΕ. Ανησυχίες για την αιθαλομίχλη.

Καίνε σκουπίδια οι Πολωνοί για να ζεσταθούν αυτόν τον χειμώνα

Η Πολωνία έχει 40 από τις 100 πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εξάρτησης από τον άνθρακα για τη θέρμανση των σπιτιών, μια κληρονομιά της κομμουνιστικής εποχής που υπερασπιζόταν την εξόρυξη. Αλλά τώρα η έλλειψη καυσίμων και το αυξανόμενο κόστος ζωής ωθούν τους ανθρώπους να καίνε εναλλακτικές λύσεις - συμπεριλαμβανομένων των οικιακών απορριμμάτων.

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εντείνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η Πολωνία έχει ένα άλλο επίπεδο κινδύνου: Οτι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης πάνε πίσω μια χώρα με τους περισσότερους θανάτους στην ήπειρο λόγω μολυσμένου αέρα.

Η κυβέρνηση, η οποία ανέστειλε προσωρινά τους ποιοτικούς ελέγχους για τον άνθρακα, εξετάζει το ενδεχόμενο να διανείμει προστατευτικές μάσκες καθώς πέφτει η θερμοκρασία. Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης του Law & Justice Jaroslaw Kaczynski, ο πιο ισχυρός πολιτικός της χώρας, πρότεινε στον κόσμο να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ζεσταθεί. Είπε στους υποστηρικτές του σε μια συγκέντρωση στο Nowy Targ, στη νότια Πολωνία, ότι «πρέπει να κάψει κανείς σχεδόν τα πάντα, εκτός από ελαστικά και παρόμοια επιβλαβή πράγματα».

Έρευνες δείχνουν ότι το 60% των νοικοκυριών δεν έχουν αρκετά αποθέματα άνθρακα για να αντέξουν τον χειμώνα, σύμφωνα με τον Piotr Siergiej, εκπρόσωπο ενός δικτύου περιβαλλοντικών ακτιβιστών που ονομάζεται Polski Alarm Smogowy — ή Polish Smog Alert. «Οι άνθρωποι φοβούνται και μαζεύουν οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάψιμο», είπε.

Ο Kamil Sukiennik, ο οποίος είναι επίσης ενεργός με το Polski Alarm Smogowy και ζει στο Nowy Dwor έξω από τη Βαρσοβία, είπε ότι η αιθαλομίχλη στη γειτονιά του έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, στις αρχές του φθινοπώρου, ακόμη κι αν ο υδράργυρος δεν έχει κάνει ακόμη βουτιά.

Η Πολωνία έχει καταγράψει περίπου 40.000 πρόωρους θανάτους που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ετησίως τα τελευταία χρόνια, τους περισσότερους κατά κεφαλήν στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v