Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

φον ντερ Λάιεν: Θα εξετάσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση για το αέριο

«Είναι ύψιστης σημασίας να έχουμε κοινές αγορές αερίου», θα πρέπει να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν. Πιο λεπτομερείς προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες. Τι δήλωσαν Μακρόν, Ντράγκι, Μισέλ.

φον ντερ Λάιεν: Θα εξετάσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση για το αέριο

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πιο λεπτομερείς προτάσεις για την ενεργειακή κρίση, τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα. 

«Είναι ύψιστης σημασίας να έχουμε κοινές αγορές αερίου στην ΕΕ», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.  Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο κατακερματιαμός της ενιαίας αγοράς. "Θα εξετάσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση για να διακοπούν οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου", τόνισε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την επιστολή που έστειλε στους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ως οδικό χάρτη για προτάσεις. Οι επιλογές περιλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση ενός «διαδρόμου για αξιοπρεπείς τιμές» με αξιόπιστους προμηθευτές, ένα μέτρο για τον περιορισμό των τιμών στην αγορά συνολικά και έναν τρόπο περιορισμού της συσχέτισης του φυσικού αερίου με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πρώτα απ' όλα, είναι ο συντονισμός της προμήθειας γιατί χρειάζεται κοινή εμπιστοσύνη και διαφάνεια σχετικά με τις προσφορές φυσικού αερίου που θα αγοράσουμε στη συνέχεια μαζί», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Ο δεύτερος στόχος είναι να μετριαστούν οι τιμές του φυσικού αερίου». Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση για ένα «διάδρομο» με προμηθευτές όπως η Νορβηγία, καθώς και τον περιορισμό των αιχμών και της κερδοσκοπίας στην αγορά.

Η τρίτη επιλογή που περιέγραψε ήταν η αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τον καθορισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. «Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση της αγοράς που οραματιζόμαστε, αλλά μόνο προς τις αρχές του επόμενου έτους, επειδή πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη προσπάθεια», είπε.

Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ προειδοποίησαν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τις χώρες να συσπειρωθούν εγκαίρως γύρω από συγκεκριμένα στοιχεία για την επόμενη σύνοδο κορυφής.

Σαρλ Μισέλ: Αυξάνεται η στήριξη στις κοινές αγορές αερίου

Η στήριξη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ στις κοινές αγορές αερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυξάνεται, δήλωσε μετά την έκτακτη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

"Για αρκετούς μήνες έχουμε εργαστεί για να διασφαλίσουμε την επάρκεια των αποθεμάτων όσο περισσότερο δυνατόν", υπογράμμισε. 

"Πριν το καλοκαίρι, είπαμε ότι έπρεπε να οργανώσουμε κοινές ενεργειακές προμήθειες. Επανήλθαμε σήμερα στο ζήτημα και αυξάνεται η στήριξη", τόνισε ο κ. Μισέλ.   

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματεους Μοραβιέτσκι υπογράμμισε πως "όλοι συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε χαμηλότερες τιμές αερίου αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το ποια εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν". 

Ο ιρλανδός ομόλογός του Μιχόλ Μάρτιν σημείωσε ότι "πρέπει να γίνει πολλή δουλειά" προτού προκύψει κάποια συμφωνία. 

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου ένα ευρύ πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για μείωση των τιμών αερίου και πιο μακροπρόθεσμα βήματα για επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικού. 

Το πλαφόν στις τιμές αερίου είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται, με την Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία να απορρίπτουν το μέτρο λόγω ανησυχιών ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες σε αέριο, υπογραμμίζει το Reuters.    

Μακρόν: Ο πιο δύσκολος ενεργειακός χειμώνας μέχρι... τον επόμενο

Ο χειμώνας του 2023/2024 θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από τον φετινό για τους Ευρωπαίους, όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου, δήλωσε στη σύνοδο κορυφής της Πράγας ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις συνομιλίες με τους προμηθευτές και θα συνεργαστεί με μεγάλες ασιατικές χώρες εταίρους για τις αγορές φυσικού αερίου, ενώ επίσης θα θέσει μηχανισμούς για να διασφαλίσει την οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για αγορές ενέργειας.

Η χρηματοδότηση ενεργειακών σχεδίων από ορισμένες χώρες προκάλεσαν εντάσεις εντός των κόλπων της ΕΕ, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, καταλήγοντας πως η ευρωπαϊκή απάντηση θα πρέπει να στοχεύει στην ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v