Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποστηρικτές του Κρεμλίνου ρίχνουν το... ανάθεμα στους στρατηγούς

Πολιτικοί αλλά και κρατικά μέσα ενημέρωσης στρέφονται ανοικτά κατά της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας και του στρατού, κίνηση που δείχνει να έχει τις «ευλογίες» του Πούτιν.

Υποστηρικτές του Κρεμλίνου ρίχνουν το... ανάθεμα στους στρατηγούς

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνέχιζαν την υποχώρησή τους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ο διορισμένος από το Κρεμλίνο «κυβερνήτης» της ρωσοκρατούμενης περιοχής της Χερσώνας έκανε μια πρόταση στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου. «Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ένας υπουργός Άμυνας που άφησε τα πράγματα να φτάσουν σε αυτήν την κατάσταση θα μπορούσε να αυτοπυροβοληθεί, όπως ένας αξιωματικός», δήλωσε την Πέμπτη.

Αργότερα την ίδια μέρα στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο εξέχων προπαγανδιστής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Σολόβιεφ είχε πολλές ερωτήσεις για τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας του. «Παρακαλώ εξήγησέ μου ποια είναι τώρα η ιδιοφυή ιδέα του γενικού επιτελείου. Πιστεύετε ότι ο χρόνος είναι με το μέρος μας; Αύξησαν πολύ τον οπλισμό τους... αλλά τι έκανες αυτό το διάστημα;»

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, κυβερνητικοί βουλευτές και άλλοι υποστηρικτές του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχουν εντείνει τη δημόσια κριτική τους για τον στρατό και την ηγεσία του, μεταδίδουν οι Financial Τimes. Το ότι αυτή η κριτική έχει μείνει ατιμώρητη δείχνει ότι το Κρεμλίνο την εγκρίνει σιωπηρά και αναζητά διέξοδο από μια ολοένα και πιο δεινή κατάσταση στην πρώτη γραμμή, δήλωσε η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων R. Politik.

«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου η ελίτ ασχολείται με το ερώτημα πώς να κερδίσει τον πόλεμο», είπε η Στανοβάγια. «Κανείς δεν αμφισβητεί τον ίδιο τον πόλεμο, αλλά για το πώς να κερδίσουν, ποιες μεθόδους πρέπει να χρησιμοποιήσουν, ποιες τακτικές και ποιοι άνθρωποι θα ηγηθούν της εκστρατείας. Το Κρεμλίνο έχει ενημερώσει την ελίτ ότι δεν είναι ταμπού η κριτική στο υπουργείο Αμυνας και τα στρατεύματα», πρόσθεσε.

Από τον Σεπτέμβριο, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μεγάλες εκτάσεις εδάφους στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο, η πραγματικότητα στο έδαφος έχει καταστεί αδύνατο να αγνοηθεί. Η ευφορία που δημιούργησε η προσάρτηση τεσσάρων περιοχών διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες καθώς η Ουκρανία καταλάβει τη κρίσιμης σημασίας πόλη Λίμαν στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ. 

Ο Πούτιν είχε χάσει αυτό που ο ίδιος είχε ανακηρύξει νέο ρωσικό έδαφος...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v