Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία-Γκάλοπ: «Η κυβέρνηση Ντράγκι ήταν καλύτερη»

Τι πιστεύουν για 11 υπουργούς (επί συνόλου 24) που συμμετείχαν ήδη σε παλαιότερες κυβερνήσεις, με πρωθυπουργό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τι λένε για τη νέα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Οι πρώτες κινήσεις της κατά των μεταναστών.

Ιταλία-Γκάλοπ: «Η κυβέρνηση Ντράγκι ήταν καλύτερη»

Έρευνα του δημοσκοπικού ινστιτούτου Ipsos, η οποία διενεργήθηκε για το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7, παρουσιάζει τη γνώμη των Ιταλών σχετικά με τη νεοσύστατη κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση αν η νέα αυτή κυβέρνηση είναι καλύτερη από την προηγούμενη, με πρωθυπουργό τον Μάριο Ντράγκι, το 45% απάντησε «όχι», το 36% «ναι» και το υπόλοιπο 19% δεν εκφέρει γνώμη.

Εδικότερα, σε ό,τι αφορά τους έντεκα υπουργούς (επί συνόλου είκοσι τεσσάρων) που συμμετείχαν ήδη σε παλαιότερες κυβερνήσεις, με πρωθυπουργό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρόκειται για «επιστροφή της παλιάς πολιτικής», το 32% τους θεωρεί «εγγύηση πείρας και ποιότητας» και οι υπόλοιποι δεν λαμβάνουν σαφή θέση.

Όσο για τη νέα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και το αν «θα κινηθεί με σωστό ή λάθος τρόπο, για την επίλυση καίριας σημασίας ζητημάτων», το 41% απάντησε ότι δεν πρόκειται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, το 39% έχει εμπιστοσύνη ότι θα πράξει ορθά και το 20% δεν έχει ακόμη σχηματίσει γνώμη.

Τέλος, με αναφορά στην εξωτερική πολιτική και τους υψηλούς τόνους που, στο παρελθόν, η Μελόνι χρησιμοποίησε, απευθυνόμενη στη Γαλλία και τη Γερμανία, το 64% του στατιστικού δείγματος της έρευνας Ιpsos είναι της άποψης ότι «τώρα η πρωθυπουργός θα πρέπει να κατεβάσει τους τόνους, με ομαλές σχέσεις», το 23% θεωρεί ότι «θα συνεχίσει να υψώνει την φωνή με τους ευρωπαίους συμμάχους» και το 13% δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Το πρόγραμμα Μελόνι ξεκινά κατά των αδύναμων: τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο 

Η νέα ιταλική κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τη γραμμή για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Με απόφασή του, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στα πλοία Ocean Viking και Humanity1, τα οποία ανήκουν σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, να εισέλθουν σε ιταλικά χωρικά ύδατα.

Διότι, όπως τονίζει, «δεν σέβονται «τους ιταλικούς και ευρωπαϊκούς νόμους για την ασφάλεια, τον έλεγχο των συνόρων και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης». Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δυο αυτά πλοία μεταφέρουν πάνω από 300 μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο, μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Ναι» στη διάσωση προσφύγων αλλά υπό όρους

Όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η στρατηγική της νέας κυβέρνησης της Ρώμης προβλέπει τη συνέχιση των διασώσεων μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται σε μικρά πλοιάρια αλλά όχι τη συνεργασία με τα πλοία των ΜΚΟ. Τα λιμάνια της χώρας για τα πλοία των τελευταίων πρόκειται να ξανακλείσουν, όπως είχε συμβεί από το 2018 μέχρι το 2019, τότε με τον Σαλβίνι στα ηνία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αποστολή Sophia, τονίζοντας ότι η τρίτη φάση της προέβλεπε διακοπή αναχωρήσεων των διαφόρων πλεούμενων, από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, Il Sole 24 Ore, για να μπορέσει να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, πρέπει να σταλούν ευρωπαϊκά πλοία στα χωρικά ύδατα της Λιβύης και των άλλων βορειοαφρικανικών χωρών. Για μία τέτοια κίνηση ωστόσο χρειάζεται οπωσδήποτε «πράσινο φως» από τις ίδιες, όπως και σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είναι απαράδεκτο μια χώρα να μην ελέγχει τις ροές των μεταναστών που θέλουν να περάσουν τα σύνορά της», δήλωσε ο σημερινός επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών Πιαντεντόζι. Πρόσθεσε δε, ότι «για το μέλλον, στόχος είναι να μην υπάρχουν πια στη Μεσόγειο πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες». Τα νέα αυτά μέτρα αναμένεται να εγκριθούν υπό τη μορφή νομοθετικού διατάγματος σε χρόνο-ρεκόρ στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κυρίως ότι η στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης ενδέχεται σύντομα να δημιουργήσει ένταση με τη Γαλλία και την Ισπανία, στις οποίες θα αποταθούν όλες οι ΜΚΟ, που δεν θα έχουν άδεια ελλιμενισμού στην Ιταλία. Η πολιτική του κυριαρχισμού και εθνικισμού της κυβέρνησης Μελόνι αρχίζει να εφαρμόζεται, προφανώς πρώτα στους πιο φτωχούς και ανυπεράσπιστους.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v