Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταφύγιο στην εφηβική εργασία βρίσκει η ρωσική οικονομία

Χαλαρώνουν οι κανόνες για προσλήψεις νέων άνω των 14 ετών, καθώς αναζητούνται εργαζόμενοι. Ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, λόγω επιστράτευσης και όσων αφήνουν τη χώρα για να μην επιστρατευτούν.

Καταφύγιο στην εφηβική εργασία βρίσκει η ρωσική οικονομία

Η Ρωσία σχεδιάζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην εφηβική εργασία, καταργώντας κανόνες που έθεταν σχετικά εμπόδια, καθώς η οικονομία πιέζεται τόσο από τις κυρώσεις όσο και από τον αντίκτυπο της επιστράτευσης 300.000 εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επικαλούμενοι την ανάγκη ενίσχυσης της προσφοράς εργασίας εν μέσω «πιέσεων από τις κυρώσεις μη φιλικών χωρών», νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία πρότειναν νομικές τροποποιήσεις για να διευκολύνουν εφήβους άνω των 14 ετών να βρουν θέσεις μερικής απασχόλησης, γράφει το Bloomberg.

«Το εισόδημα ενός εφήβου θα αποτελούσε πρόσθετη οικονομική υποστήριξη για τις οικογένειες και θα καλλιεργούσε το αίσθημα ευθύνης», ανέφερε η πρόταση.

Ενώ κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο σε άλλες χώρες, η τρέχουσα ρωσική νομοθεσία απαιτεί άδειες κοινωνικών υπηρεσιών και σειρά άλλων δαπανηρών προϋποθέσεων για τους εργοδότες, ώστε να γίνει η πρόσληψη, προσκόμματα που θα αρθούν από τον νόμο που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2023.

Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το κάλεσμα σε επιστράτευση που έγινε τον Σεπτέμβριο και η έξοδος εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων από τη χώρα που ακολούθησε, επιδεινώνουν την ήδη σοβαρή έλλειψη εργαζομένων. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, στο σχεδόν ρεκόρ 3,9%, και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι πιθανό να περιορίσει την ανάπτυξη στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v