Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πρόεδρος της FIFA τα βάζει με τους «ηθικολόγους» των δικαιωμάτων

«Θα είναι το καλύτερο Μουντιάλ από ποτέ», είπε ο Ινφαντίνο. Συνέβησαν αλλαγές στο Κατάρ που «δεν θα είχαν συμβεί χωρίς το Παγκόσμιο Κύπελλο». Και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο πρόεδρος της FIFA τα βάζει με τους «ηθικολόγους» των δικαιωμάτων

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο κατηγόρησε για υποκρισία όσους επικρίνουν τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων από το Κατάρ, τη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, προτείνοντας παράλληλα έναν διαρκή και ειλικρινή αγώνα όλων για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταδίδει το Reuters.

Σε οργισμένα σχόλιά του, την παραμονή της έναρξης του τουρνουά, ο Ινφαντίνο καταφέρθηκε και εναντίον των Ευρωπαίων που επικρίνουν την οικοδέσποινα για θέματα δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

«Είμαι Ευρωπαίος. Για όσα έχουμε κάνει εδώ και 3.000 χρόνια σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να ζητάμε συγγνώμη για τα επόμενα 3.000 χρόνια, πριν παραδώσουμε μαθήματα ηθικής», είπε.

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την κριτική. Πρέπει να επενδύσουμε στο να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, στην εκπαίδευσή τους, να τους δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον και περισσότερη ελπίδα. Πρέπει όλοι να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας, πολλά πράγματα δεν είναι τέλεια, αλλά οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές απαιτούν χρόνο», πρόσθεσε. «Η μονομερής ηθικολογία είναι απλώς υποκρισία».

«Δεν είναι εύκολο να δεχτεί κανείς κριτική για μια απόφαση που πάρθηκε πριν από 12 χρόνια. Η Ντόχα είναι έτοιμη, το Κατάρ είναι έτοιμο, και φυσικά θα είναι το καλύτερο Μουντιάλ από ποτέ», συνέχισε.

Ο Ινφαντίνο επικαλέστηκε μάλιστα και τη δική του εμπειρία ως παιδιού μεταναστών στην Ελβετία, λέγοντας ότι είχε δεχτεί μπούλινγκ επειδή ήταν Ιταλός και είχε κόκκινα μαλλιά και φακίδες.

«Ξέρω τι σημαίνει διακρίσεις», είπε. Όμως, «πιστεύω ότι οι αλλαγές που συνέβησαν στο Κατάρ δεν θα είχαν συμβεί, τουλάχιστον με αυτή την ταχύτητα, χωρίς το Παγκόσμιο Κύπελλο. Προφανώς, πρέπει να διατηρήσουμε την πίεση, ώστε να βελτιώσουμε τα πράγματα».

Οι δηλώσεις του Ινφαντίνο προκάλεσαν αντιδράσεις από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Παρακάμπτοντας τις νόμιμες επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τζιάνι Ινφαντίνο αποσιωπά το τεράστιο τίμημα που πληρώνουν οι μετανάστες για να καταστεί δυνατό το εμβληματικό τουρνουά του – καθώς και την ευθύνη της FIFA γι' αυτό», δήλωσε ο Στιβ Κόκμπερν της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τα αιτήματα για δίκαιη αποζημίωση, είπε, δεν θα πρέπει να «αντιμετωπίζονται ως κάποιο είδος πολιτισμικού πολέμου».

Ο Νick McGeehan, από την ομάδα υπεράσπισης των μεταναστών εργαζομένων Fair Square, χαρακτήρισε τα σχόλια του Ινφαντίνο ως «αναίσθητα» και «ατυχή».

Ο πρόεδρος της FIFA υπερασπίστηκε επίσης την παρουσία του Ιράν στο τουρνουά παρά το τρέχον κύμα διαδηλώσεων στη χώρα, που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία.

«Δεν παίζουν δύο καθεστώτα το ένα εναντίον του άλλου, δεν παίζουν δύο ιδεολογίες μεταξύ τους, είναι δύο ποδοσφαιρικές ομάδες», είπε.

«Αν δεν έχουμε τουλάχιστον το ποδόσφαιρο να μας φέρει κοντά, σε ποιον κόσμο θα ζήσουμε; Στο Ιράν υπάρχουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι όλοι κακοί; Είναι όλοι τέρατα;» αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενος στην απόφαση του εμιράτου να απαγορεύσει την πώληση μπίρας στα γήπεδα, ο Ινφαντίνο είπε ότι η FIFA δεν κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση του Κατάρ να επιμείνει στην αρχική απόφασή της να το επιτρέψει.

Τέλος, είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τη χώρα ότι τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ είναι ευπρόσδεκτα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v