Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα, Πολωνία, Μάλτα, Βέλγιο αντίθετες στο πλαφόν αερίου των 275 ευρώ/MW

Η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας χαρακτήρισε το σχέδιο «αστείο και μη αποδεκτό», καθώς η προτεινόμενη τιμή ξεπερνάει κατά πολύ την τιμή στην αγορά αυτή τη στιγμή. Μη ικανοποιητικό, σημειώνει και ο Βέλγος υπουργός.

Ελλάδα, Πολωνία, Μάλτα, Βέλγιο αντίθετες στο πλαφόν αερίου των 275 ευρώ/MW

Η Ελλάδα, η Πολωνία, η Μάλτα και το Βέλγιο ήταν μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απορρίπτουν την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), καθώς οι 27 υπουργοί Ενέργειας συναντώνται σήμερα Πέμπτη για να συζητήσουν νέους τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι υπουργοί πρόκειται να δεσμευτούν σχετικά με την πολυαναμενόμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τάραξε τα νερά τόσο για τους υποστηρικτές μιας αποφασιστικής παρέμβασης στην αγορά όσο και για τους πολέμιούς της.

Η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας Anna Moskwa χαρακτήρισε το σχέδιο «αστείο» και μη αποδεκτό, καθώς η προτεινόμενη τιμή ξεπερνάει κατά πολύ την τιμή στην αγορά αυτή τη στιγμή.

«Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό... δεν λέει ξεκάθαρα αν θα έχει επίδραση στις τιμές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Tinne Van der Straeten προσερχόμενος στο συμβούλιο.

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είπε ότι ένα ανώτατο όριο 150-200 ευρώ/MWh είναι «ρεαλιστικό».

«Θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και άρα να μειώσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Η Μάλτα ήταν επίσης δυσαρεστημένη με το προτεινόμενο πλαφόν, με την υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Miriam Dalli να λέει ότι οι αυστηρές προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού το καθιστούν «σχεδόν αδύνατο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v