Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη οργής στην Κίνα για τα lockdown: Ζητούν παραίτηση του Προέδρου

(vid) Διαδηλωτές αντιδρούν στα lockdown και την πολιτική της μηδενικής Covid που εφαρμόζει το Πεκίνο. Πώς ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες. Εξαπλώνονται τα βίντεο στο διαδίκτυο, δείχνουν κατοίκους να αναγκάζουν αξιωματούχους σε υποχώρηση.

Εκρηξη οργής στην Κίνα για τα lockdown: Ζητούν παραίτηση του Προέδρου

Ολα ξεκίνησαν από ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο μια γυναίκα ούρλιαζε σε ένα φλεγόμενο κτίριο. Ηταν μια εικόνα που τρόμαξε τον κόσμο σε όλη την Κίνα ο οποίος είναι αντιμέτωπος με κυλιόμενες καραντίνες και lockdown που μπορεί να κάνουν τις πολυκατοικίες τους να κλείσουν ή να αποκλειστούν από βαριές πύλες.

Υπενθυμίζεται ότι η φονική πυρκαγιά στην Σιντζιάνγκ, στην βορειοδυτική Κίνα, προκάλεσε την οργή χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά της αυστηρής πολιτικής για μηδενική Covid του Πεκίνου, στην οποία αποδίδουν καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας.

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο κατοικιών την Πέμπτη στο Ουρούμτσι, την περιφερειακή πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μέσα σε λίγες ώρες, οι διαμαρτυρίες είχαν εξαπλωθεί στο διαδίκτυο και οι κάτοικοι των συγκροτημάτων στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις ήρθαν αντιμέτωποι με τοπικούς αξιωματούχους που προσπαθούσαν να απομονώσουν τις κοινότητές τους.

Καθώς εμφανίστηκαν περισσότερα βίντεο στο διαδίκτυο που έδειχναν τους κατοίκους να αναγκάζουν τους αξιωματούχους να υποχωρήσουν, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε μια δημόσια έκρηξη οργής και απογοήτευσης, καλώντας ακόμη και τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί, ένα επίπεδο εθνικής διαφωνίας ανήκουστο από τότε που ο Σι ανέλαβε την εξουσία μια δεκαετία πριν.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα, στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, διαμαρτυρόμενοι για τους υγειονομικούς περιορισμούς, σχεδόν τρία χρόνια αφότου εντοπίστηκε στην πόλη αυτή το πρώτο κρούσμα της Covid-19 παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδίδονταν απευθείας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ένα πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης.

Τον Δεκέμβριο του 2019 εντοπίστηκε στην Ουχάν το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού.

Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν και σε άλλες κινεζικές πόλεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v