Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακά σοκ και αμετάβλητα επιτόκια στην ουκρανική οικονομία

Παραμένει στο 25% το κόστος δανεισμού, ενώ η Ρωσία χτυπά τις υποδομές ενέργειας και προκαλεί συνεχείς διακοπές ρεύματος στη χώρα. Πώς τα νέα δεδομένα αναπροσαρμόζουν τις οικονομικές προοπτικές.

Ενεργειακά σοκ και αμετάβλητα επιτόκια στην ουκρανική οικονομία

Αμετάβλητο στο 25% διατήρησε το κόστος δανεισμού η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας, παρά το μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε όλη τη χώρα που βυθίζει σε περαιτέρω κινδύνους τις οικονομικές προοπτικές.

Οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα μειώσουν το βασικό επιτόκιο μέχρι το 2024, αν και ο διοικητής Άντριι Πούσνι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα πιθανότατα θα περικόψει τις οικονομικές της προοπτικές μετά την κλιμάκωση των ρωσικών χτυπημάτων στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

«Η κλιμάκωση των ρωσικών τρομοκρατικών επιθέσεων στις κρίσιμες υποδομές της χώρας αποτελεί βασικό κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας», δήλωσε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα.

Η απόφαση να διατηρηθεί αμετάβλητο το επιτόκιο «θα στηρίξει τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και θα επιβραδύνει σταδιακά τον πληθωρισμό το 2023», ανέφερε η τράπεζα. Αύξησε επίσης τα υποχρεωτικά αποθεματικά για τις τράπεζες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η ουκρανική οικονομία, χτυπημένη από την εισβολή και την κατοχή εδαφών της, αντιμετωπίζει επιπλέον δυσκολίες μετά τη στροφή της Ρωσίας στη στόχευση της ενεργειακής υποδομής της χώρας. Η Ουκρανία αναγκάστηκε συνεπώς να προχωρήσει σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε το 40% των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας και ζήτησε από τους συμμάχους της πρόσθετα συστήματα αεράμυνας.

Οι ζημιές έκαναν τους οικονομολόγους να χαμηλώσουν τον ορίζοντα προσδοκιών τους. Η Dragon Capital με έδρα το Κίεβο βλέπει πλέον συρρίκνωση της οικονομίας κατά 32% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 30%.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 26,6% τον Οκτώβριο, αν και η άνοδος ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ οι ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να επιβαρύνουν τις τιμές έως και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος, εκτιμά.

Η κεντρική τράπεζα δεν βλέπει μέχρι στιγμής λόγους να επιστρέψει σε πολιτική κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθώς η προσφορά ξένου νομίσματος στην αγορά παραμένει εύθραυστη λόγω ισχυρής ζήτησης. Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ότι από τον Απρίλιο θα χαλαρώσουν τους κεφαλαιακούς ελέγχους για επενδυτές σε κρατικά ομόλογα στο ουκρανικό νόμισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v