Δέσμευση G7 για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

Οι ηγέτες των Επτά τόνισαν ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες. Τι ζήτησε στην παρέμβασή του μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

Δέσμευση G7 για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

Η oμάδα των επτά βιομηχανικά ισχυρότερων χωρών (G7) διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί για να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στα αντιαεροπορικά συστήματα.

Αυτό αναφέρεται στο ανακοινωθέν των ηγετών της G7 που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βρετανία.

Οι ηγέτες των επτά χωρών τόνισαν επίσης ότι η «ανεύθυνη πυρηνική ρητορική» της Ρωσίας είναι απαράδεκτη και ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες.

«Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στις κατεπείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας σε στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που μίλησε με τους ηγέτες της G7 μέσω βιντεοσύνδεσης, ζήτησε να δοθούν στη χώρα του σύγχρονα άρματα μάχης, πυροβολικό, βλήματα και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Τους ζήτησε επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξασφαλίσει άλλα 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

«Η τρομοκρατία κατά των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μάς οδήγησε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο φυσικό αέριο από το προβλεπόμενο. Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε πρόσθετη υποστήριξη φέτος τον χειμώνα. Μιλάμε για όγκο σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που πρέπει να αγοραστεί επιπλέον», τόνισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε επίσης τη σύγκληση μιας «συνόδου κορυφής για την παγκόσμια ειρήνη» και για τη χώρα του, έπειτα από σχεδόν δέκα μήνες ρωσικής εισβολής.

«Προτείνω τη σύγκληση μιας ειδικής συνόδου κορυφής -τη σύνοδο για την παγκόσμια ειρήνη- για να αποφασίσουμε πώς και πότε μπορούμε να εφαρμόσουμε τα σημεία της ειρηνευτικής φόρμουλας στην Ουκρανία», είπε, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να «αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία» πριν από τα Χριστούγεννα για να «διασφαλιστεί η διαρκής παύση των εχθροπραξιών».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, που προεδρεύει της G7, είπε νωρίτερα ότι στην ατζέντα των συζητήσεων δεν περιλαμβανόταν το θέμα της παράδοσης οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v