Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΟΥ: Οι κίνδυνοι για την Κίνα μετά την ανατροπή της «zero Covid»

Νέες προκλήσεις αναδύονται για το κινεζικό σύστημα υγείας, όπως η προετοιμασία των νοσοκομείων για τον επόμενο ρόλο τους και η εκστρατεία επαν-εμβολιασμού, μετά την άρση των δρακόντειων lockdown διαρκείας.

ΠΟΥ: Οι κίνδυνοι για την Κίνα μετά την ανατροπή της «zero Covid»

Η Κίνα έχει μια «πολύ δύσκολη» περίοδο μπροστά της καθώς, ανατρέποντας την άκαμπτη πολιτική της για «μηδενικό Covid» και επιτρέποντας στους πολίτες να «ζουν με τον ιό» αντιμετωπίζει προκλήσεις που αφορούν την προετοιμασία των νοσοκομείων και τη διασφάλιση ότι ο πληθυσμός προστατεύεται επαρκώς, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το Πεκίνο άλλαξε στάση ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα, εγκαταλείποντας την πολιτική μηδενικής ανοχής στον ιό μετά τις διαμαρτυρίες ενάντια στα συνεχή δρακόντεια lockdown. Η αλλαγή, που χαιρετίστηκε μεν από πολλούς στο εσωτερικό της χώρας, έχει εντούτοις προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν οι λοιμώξεις.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η Κίνα πέρασε «πολύ δύσκολη περίοδο», καθώς «πάντα λέγαμε στο παρελθόν: μην μπαίνεις σε lockdown πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα γιατί θα είναι πολύ δύσκολο να βγεις». Το βίωσε και η Αυστραλία, πρόσθεσε.

Μεταξύ των προκλήσεων που αναδύονται είναι να εμβολιαστεί κατάλληλα ο πληθυσμός, αλλά και να προετοιμαστούν τα νοσοκομεία τόσο για μια πιθανή αύξηση κρουσμάτων όσο και για μια πιθανή συρροή ανθρώπων που έχουν άλλες ασθένειες.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να διευθετηθούν σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο συστήματος υγείας και σε εθνικό επίπεδο για να είναι ομαλή η μετάβαση», συμπλήρωσε η Χάρις.

Ο ΠΟΥ συνήθως δεν σχολιάζει τις πολιτικές μεμονωμένων χωρών, ωστόσο ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους είπε τον Μάιο ότι οι πολιτικές της Κίνας για τον Covid δεν ήταν βιώσιμες.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για τις έκτακτες ανάγκες Μάικ Ράιαν προ ημερών εξέφρασε ικανοποίηση που η Κίνα προσαρμόζει τη στρατηγική της, προτρέποντάς τη να συνεχίσει να αυξάνει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, είπε ότι πολλοί Κινέζοι είχαν εμβολιαστεί πολύ καιρό πριν για να έχουν επαρκή προστασία.

«Ουσιαστικά η χώρα έχει χάσει τα οφέλη της εκστρατείας εμβολιασμού, όχι εντελώς, αλλά σε μεγάλο βαθμό», είπε στο Reuters. «Επομένως, πράγματι, βρίσκεται σε δύσκολη θέση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v