Μαροκινός κατάσκοπος το πρόσωπο - κλειδί του Qatargate

Ο Mohamed Belahrech, πράκτορας του Μαρόκου με την κωδική ονομασία «M118» φαίνεται να βρίσκεται στο κέντρο του περίπλοκου δικτύου. Η διαδρομή του χρήματος και «ο γίγαντας».

Μαροκινός κατάσκοπος το πρόσωπο - κλειδί του Qatargate

Ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου, ο Mohamed Belahrech, έχει αναδειχθεί σε πρόσωπο-κλειδί στο σκάνδαλο «Qatar Gate». Φέρει την κωδική ονομασία M118 και εδώ και χρόνια περιφέρεται γύρω από ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας, αναφέρει το Politico σε δημοσίευμά του.

Ο Belahrech φαίνεται να βρίσκεται στο κέντρο ενός περίπλοκου δικτύου που εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Υπάρχουν υποψίες ότι συμμετείχε σε προσπάθειες lobbying και φερόμενη διαφθορά με στόχο Ευρωπαίους ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια. Και αποδεικνύεται ότι ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες εδώ και αρκετό καιρό.

Ο ρόλος του Μαρόκου στο Qatargate

Το Μαρόκο βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η βεντάλια του σκανδάλου ανοίγει πέρα από τον ρόλο του Κατάρ στις καταγγελίες για διαφθορά Ευρωπαίων ευρωβουλευτών, οι οποίες οδήγησαν τη βελγική αστυνομία να κατάσχει εξοπλισμό και περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά σε εφόδους σε τουλάχιστον 20 σπίτια και γραφεία.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι για το σκάνδαλο ερευνάται και το Μαρόκο. Μιλώντας σε Βέλγους νομοθέτες, αναφέρθηκε σε «μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει ήδη αναφερθεί ... όταν πρόκειται για παρεμβάσεις». Εννοείται ότι αναφερόταν στο Μαρόκο, καθώς η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά Μαροκινών μεταναστών.

Ο Μαροκινός κατάσκοπος μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για να διαλευκανθεί ένα από τα παρατεταμένα μυστήρια του Qatargate, που δεν είναι άλλο από τη διαδρομή των χρημάτων. Ένα βελγικό αίτημα έκδοσης που είδε το POLITICO αναφέρεται σε έναν αινιγματικό χαρακτήρα που συνδέεται με μια πιστωτική κάρτα που δόθηκε στους συγγενείς του Παντσέρι, ο οποίος είναι γνωστός ως «ο γίγαντας». Οι εικασίες στροβιλίζονται σχετικά με το αν ο Μαροκινός πράκτορας θα μπορούσε να είναι αυτός ο γίγαντας.

Οι πολλές ζωές του Μ118

Ο Belahrech δεν είναι νέος στους ευρωπαϊκούς κατασκοπευτικούς κύκλους. Αναφορές των μέσων ενημέρωσης εντοπίζουν την παρουσία του σε αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο άνδρας από το Ραμπάτ τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή των αρχών σε σχέση με την υποτιθέμενη διείσδυση σε ισπανικά τεμένη, η οποία το 2013 είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση του Μαροκινού διευθυντή μιας ισλαμικής οργάνωσης στην Καταλονία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Confidencial.

Ο Belahrech φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία κατασκοπευτικού δικτύου σε τζαμιά κατ' εντολή της DGED (Μαροκινές υπηρεσιες πληροφοριών), ενώ η σύζυγός του ήταν ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου με έδρα την Ισπανία. Το δίκτυο εξαρθρώθηκε το 2015, σύμφωνα με την El Mundo.

Λίγο καιρό μετά, ο Belahrech επανεμφανίστηκε στη Γαλλία, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε υπόθεση διαφθοράς στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού.

Ένας Μαροκινός πράκτορας, που αναγνωρίστηκε τότε ως Mohamed B., φέρεται να απέκτησε έως και 200 απόρρητους φακέλους για υπόπτους για τρομοκρατία στη Γαλλία από έναν Γάλλο συνοριοφύλακα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στη γαλλική Libération.

Οι γαλλικές αρχές φέρονται να μην άσκησαν δίωξη κατά του Belahrech, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν εξαρθρώθηκε το δίκτυό του. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο με γνώση της έρευνας, ο Belahrech συνεργαζόταν με τη Γαλλία εκείνη την περίοδο παρέχοντας πληροφορίες για θέματα αντιτρομοκρατίας και αφέθηκε ελεύθερος για το λόγο αυτό.

Οι πράκτορες των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών ενδέχεται να λειτουργούν ως πάροχοι πληροφοριών για ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα συντονίζουν επιχειρήσεις επιρροής στις ίδιες χώρες, είπαν στο POLITICO δύο άτομα που γνωρίζουν τον συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών. Για τον λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν μερικές φορές τα στραβά μάτια σε πρακτικές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παρεμβάσεις, πρόσθεσαν, εφόσον αυτές παραμένουν διακριτικές.

Όσον αφορά την Belahrech, πέντε χρόνια μετά την εξόρμησή του στη Γαλλία, ο μυστηριώδης M118 βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο - εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη σχέση του με τα ευρωπαϊκά δίκτυα πληροφοριών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v