Ευρωπαϊκές μετοχές ψηφίζει η Citi

Αναβαθμίζει τη σύσταση για τις μετοχές της Γηραιάς Ηπείρου και υποβαθμίζει αυτή για τις αμερικάνικες ο οίκος. Το σκεπτικό και οι τιμές στόχοι για τους βασικούς δείκτες.

Ευρωπαϊκές μετοχές ψηφίζει η Citi

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αντικατοπτρίζουν καλύτερα την επερχόμενη διολίσθηση των κερδών σε σχέση με τους ακριβούς τίτλους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές στρατηγικής της Citigroup.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Robert Buckland έδωσε σύσταση overweight τις ευρωπαϊκές μετοχές, λέγοντας ότι οι αποτιμήσεις ήδη προεξοφλούν μια πτώση 15% στα κέρδη. Ταυτόχρονα, υποβάθμισαν σε underweight τη σύσταση για τις μετοχές των ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη εξακολουθούν να είναι πολύ αισιόδοξες.

Η άποψη της Citi ενισχύει την αυξανόμενη αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση που έχει καταγραφεί σε σχέση με τις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο. Με την ύφεση να πλησιάζει τώρα και στην Αμερική, οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στα ακριβά mega caps και επικεντρώνονται στις φθηνές αποτιμήσεις της Ευρώπης. Ο δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται περίπου 12,2 φορές τα μελλοντικά κέρδη σε σύγκριση με τις 16,6 φορές του S&P 500.

Στις ΗΠΑ, «η πραγματικότητα της ύφεσης πλησιάζει», έγραψαν οι στρατηγοί της Citi σε ένα σημείωμα. «Περιμένουμε ένα πιο αδύναμο πρώτο μισό και ένα πιο δυνατό δεύτερο εξάμηνο».

Προβλέπουν ότι ο S&P 500 θα τελειώσει το 2023 στις 4.000 μονάδες, υπονοώντας περίπου 5% άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ προβλέπουν άνοδο 8% του Stoxx 600 στις 475 μονάδες.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα παγκόσμια κέρδη θα συρρικνωθούν κατά 5% έως 10% φέτος, σε αντίθεση με τις τρέχουσες προσδοκίες των αναλυτών για ανάπτυξη 3%, έγραψε ο Buckland.  Με τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Bank of America Corp. να ξεκινούν τις ανακοινώσεις κερδών την επόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές θα αξιολογήσουν πώς τα υψηλότερα επιτόκια, ο επίμονος πληθωρισμός και η επιβράδυνση της ζήτησης έχουν επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη.

Ο Buckland και η ομάδα του αναμένουν τα επιτόκια να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2023, με μειώσεις να έρχονται ενδεχομένως αργότερα μέσα στο έτος. «Μια κορύφωση των επιτοκίων θα περιόριζε περαιτέρω ζημιές αποτίμησης για τις αγορές μετοχών», έγραψαν.

Ξεχωριστά, οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs με επικεφαλής τη Sharon Bell αύξησαν την τιμή - στόχο 12 μηνών στον Stoxx 600 στις 465 μονάδες, υποδηλώνοντας 5,8% ανοδικά από το κλείσιμο της Πέμπτης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v