Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: 770.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο

Το 9% των δανείων στη χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην εξυπηρετείται το 2023, καθώς η μείωση στα πραγματικά εισοδήματα θα ξεπεράσει το 10% και τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω.

Βρετανία: 770.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο

Με αδυναμία πληρωμής των στεγαστικών δανείων τους τα επόμενα δύο χρόνια κινδυνεύουν 770.000 βρετανικά νοικοκυριά, προειδοποίησε η κορυφαία χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της χώρας (FCA).

Όπως τόνισε προς το Υπουργείο Οικονομικών, περίπου 200.000 νοικοκυριά είχαν μείνει πίσω στα στεγαστικά τους δάνεια μέχρι τα μέσα του 2022, ενώ επιπλέον 570.000 οικογένειες αντιμετωπίζουν «κίνδυνο υστέρησης πληρωμών» μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, γράφουν οι Financial Times.

Εάν χρεοκοπήσουν 770.000 νοικοκυριά, αυτό σημαίνει ότι το 9% των στεγαστικών δανείων στη Βρετανία δεν θα εξυπηρετούνται. Η FCA υπολόγισε τα στοιχεία με βάση την πτώση 10% στα πραγματικά εισοδήματα, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ξεπερνά την αύξηση των μισθών.

«Μερικά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πτώση του πραγματικού εισοδήματός τους [ίσως λόγω απώλειας εργασίας] και άλλα μπορεί να αντιμετωπίσουν μικρότερες μειώσεις», έγραψε η FCA σε επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Τα στοιχεία, πρόσθεσε, είναι «προκαταρκτικά».

Η FCA εκτιμά ότι από χρεοκοπία κινδυνεύουν όσοι ξοδεύουν πάνω από το 30% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος σε αποπληρωμή στεγαστικών δανείων.

Η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δήλωσε την Τρίτη ότι 1,4 εκατ. νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια το 2023, μετά τη λήξη των στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v