Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σκληρό stress test του Μακρόν στη μάχη για το χρέους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δέχεται πιέσεις για να μειώσει το δημόσιο χρέος-ρεκόρ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Συμμαχία με Ισπανία για απάντηση της ΕΕ στις επιδοτήσεις Μπάιντεν.

Το σκληρό stress test του Μακρόν στη μάχη για το χρέους

Οι μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις που ταρακανούν τη Γαλλία ενάντια στα σχέδια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του Εμμανουέλ Μαρκόν στρώνουν το έδαφος για μια παρατεταμένη μάχη το επόμενο διάστημα, σχολιάζει το Bloomberg.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη, με επικεφαλής τα εργατικά συνδικάτα που αντιτίθενται στο σχέδιο για τη μείωση των ελλειμμάτων το οποίο αυξάνει το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62 έτη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δέχεται πιέσεις για να μειώσει το δημόσιο χρέος-ρεκόρ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ο Μακρόν υποστηρίζει εδώ και καιρό την ιδέα ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει γρήγορα νέα εργαλεία για να ξεπεράσει μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ σχετικά με τις επιδοτήσεις των εθνικών βιομηχανιών, προσθέτοντας ότι η έκδοση μεγαλύτερου κοινού χρέους, ευρωομολόγου, «δεν αποτελεί ταμπού».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μακρόν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες συμφώνησαν την Πέμπτη να υποστηρίξουν ένα κοινό εργαλείο στην ΕΕ ως απάντηση στο σχέδιο πράσινων επενδύσεων-μαμούθ του Τζο Μπάιντεν ύψους 370 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v