Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ χτύπησε το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Βρετανία

Διαμορφώθηκε στα 27 δισ. στερλίνες, ποσό-ρεκόρ για τον μήνα Δεκέμβριο και σχεδόν τριπλάσιο από το έλλειμμα των 10,7 δισ. ένα χρόνο πριν.

Ρεκόρ χτύπησε το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Βρετανία

Βαθύτερα στο χρέος βυθίστηκε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον Δεκέμβριο, καθώς οι αυξανόμενες πληρωμές τόκων χρέους και το κόστος προστασίας των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από το σοκ των τιμών της ενέργειας επιβάρυναν τα δημόσια οικονομικά.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 27,4 δισ. λίρες (34 δισ. δολάρια), ποσό-ρεκόρ για τον μήνα και σχεδόν τριπλάσιο από το έλλειμμα των 10,7 δισ. ένα χρόνο πριν, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει έλλειμμα 17,3 δισ. λιρών.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τους κινδύνους για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αγωνίζεται να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει κοντά σε υψηλό 40 ετών. Την ίδια ώρα, οι απεργίες ακρωτηριάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Μια πιθανή ύφεση φέτος αναμένεται να στεγνώσει περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα και να διευρύνει το έλλειμμα.

«Τα σημερινά χειρότερα από τα αναμενόμενα μεγέθη για τα δημόσια οικονομικά θα ενθαρρύνουν τον υπουργό Οικονομικών να κρατήσει σφιχτά τα δημόσια οικονομικά στον προϋπολογισμό της 15ης Μαρτίου», έγραψε η Ruth Gregory της Capital Economics σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες. Επισημαίνει ότι θα «περιμένει μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές, ίσως το 2024, προτού ανακοινώσει οποιεσδήποτε σημαντικές φορολογικές περικοπές».

Η επιδείνωση διαψεύδει τις ελπίδες ότι ο δανεισμός ήταν σε καθοδική πορεία. Το έλλειμμα τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ήταν 128,1 δισ. στερλίνες -αυξημένο κατά 5 δισ. στερλίνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος-, με τους αξιωματούχους να αναμένουν να προστεθούν 10 δισ. το τελευταίο τρίμηνο του 2022-23.

Οι διψήφιες αυξήσεις στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος βοήθησαν να αντισταθμιστεί εν μέρει η αύξηση του κόστους τόκων του χρέους κατά 33,4 δισ. στερλίνες τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Η φορολογία ενισχύεται από τον υψηλό πληθωρισμό και την ισχυρή αγορά εργασίας, καθώς οι συνολικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 11%, στα 658 δισ. λίρες το οικονομικό έτος έως τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v