Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άουσβιτς: Δεν προσκαλείται η Ρωσία στην επέτειο απελευθέρωσης

Για πρώτη φορά, 78 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον Κόκκινο Στρατό. «Η Ρωσία θα χρειαστεί πολύ χρόνο και βαθιά ενδοσκόπηση για να επιστρέψει στα σαλόνια του πολιτισμένου κόσμου», είπε ο διευθυντής του μουσείου για το Ολοκαύτωμα.

Άουσβιτς: Δεν προσκαλείται η Ρωσία στην επέτειο απελευθέρωσης

Ρώσοι εκπρόσωποι δεν προσκλήθηκαν στις εκδηλώσεις της 78ης επετείου από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τον Κόκκινο Στρατό, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η διοίκηση του μουσείου.

«Δεδομένης της επίθεσης εναντίον μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης Ουκρανίας, εκπρόσωποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στον φετινό εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης του Άουσβιτς», που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιοτρ Σαβίτσκι, εκπρόσωπος του μουσείου.

Μέχρι σήμερα, η Ρωσία συμμετείχε πάντα στις τελετές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, με τον Ρώσο εκπρόσωπο να εκφωνεί ομιλία στην κύρια τελετή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου Πιοτρ Τσεβίνσκι, ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να υπογραφεί επιστολή με την οποία θα απευθυνόταν πρόσκληση στον Ρώσο πρέσβη, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. [...] Η Ρωσία θα χρειαστεί εξαιρετικά μεγάλο χρόνο και πολύ βαθιά ενδοσκόπηση μετά από αυτή τη σύγκρουση για να επιστρέψει στα σαλόνια του πολιτισμένου κόσμου», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο PAP.

Την ημέρα που η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, το μουσείο χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση μια «πράξη βαρβαρότητας». «Αυτή η πράξη βαρβαρότητας θα κριθεί από την Ιστορία και οι δράστες της -ελπίζουμε- από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», ανέφερε τότε το μουσείο στο Twitter.

Χτισμένο στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία, το Άουσβιτς-Μπίρκεναου είναι το σύμβολο της γενοκτονίας που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία εναντίον έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων, ένα εκατομμύριο από τους οποίους πέθαναν στο στρατόπεδο μεταξύ 1940 και 1945, με περισσότερους από 100.000 μη Εβραίους.

Αυτό το στρατόπεδο, όπου πέθαναν επίσης περίπου 80.000 μη Εβραίοι Πολωνοί, 25.000 Ρομά και 20.000 Σοβιετικοί στρατιώτες, απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v