Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρούγκμαν: Πολύ κακή ιδέα τα σχέδια για κοινό νόμισμα Βραζιλίας-Αργεντινής

Η Βραζιλία και η Αργεντινή δεν αποτελούν βέλτιστη νομισματική περιοχή, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος. Τι δείχνουν οι εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών.

Κρούγκμαν: Πολύ κακή ιδέα τα σχέδια για κοινό νόμισμα Βραζιλίας-Αργεντινής

H δημιουργία μιας κοινής νομισματικής ένωσης μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας είναι μια «φριχτή ιδέα» που θα μπορούσε να ονειρευτεί μόνο κάποιος με περιορισμένη κατανόηση των οικονομικών, τόνισε ο Πολ Κρούγκμαν. 

«Ένα κοινό νόμισμα μπορεί να έχει νόημα μεταξύ οικονομιών που η κάθε μία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της άλλης και είναι αρκετά όμοιες ώστε να μην αντιμετωπίζουν μεγάλα ασύμετρα σοκ» έγραψε στο Twitter ο νομπελίστας οικονομολόγος. 

Μολονότι είναι γείτονες και εμπορικοί εταίροι, η Βραζιλία στέλνει μόλις το 4,2% των εξαγωγών της στην Αργεντινή, ενώ οι εξαγωγές της Αργεντινής στη Βραζιλία φτάνουν στο 15% του συνόλου των εξαγωγών της, σημείωσε ο Κρούγκμαν. 

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι οι εμπορικές δομές των δύο χωρών διαφέρουν σημαντικά, με τις εξαγωγές της Αργεντινής να αποτελούνται κυρίως από γεωργικά προϊόντα και πάνω από τις μισές εξαγωγές της Βραζιλίας να αφορούν μεταποιημένα προϊόντα και καύσιμα. 

«Οπότε σοκ στην παγκόσμια οικονομία θα προκαλέσουν πιθανότατα μεγάλες αλλαγές στην πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία ισορροπίας» προειδοποίησε ο Κρούγκμαν. 

 Οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Αργεντινής ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα την πρόθεση τους να προπαρασκευαστικές εργασίες για ένα κοινό νόμισμα.

Η αρχική εστίαση θα είναι στο πώς ένα νέο νόμισμα, το οποίο η Βραζιλία προτείνει να ονομαστεί "sur" (νότος), θα μπορούσε να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ, είπαν αξιωματούχοι στους Financial Times. Στην αρχή θα τρέχει παράλληλα με το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Αργεντινής.

«Θα είναι... μια απόφαση να ξεκινήσει η μελέτη των παραμέτρων που απαιτούνται για ένα κοινό νόμισμα, το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα, από δημοσιονομικά ζητήματα μέχρι το μέγεθος της οικονομίας και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Σέρχιο Μάσα.

«Θα ήταν μια μελέτη μηχανισμών για την εμπορική ολοκλήρωση», πρόσθεσε. «Δεν θέλω να δημιουργήσω ψευδείς προσδοκίες... είναι το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσει η Λατινική Αμερική».

Αρχικά ένα διμερές σχέδιο, αλλά η πρωτοβουλία θα απευθυνθεί και σε άλλα έθνη στη Λατινική Αμερική. «Είναι η Αργεντινή και η Βραζιλία που προσκαλούν την υπόλοιπη περιοχή», είπε ο Αργεντινός υπουργός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v